Index Vakbarát Hírportál

Két hét múlva bemutatják a Playstation 4-et

2013. február 4., hétfő 07:50

Megmutatjuk a Playstation jövőjét – áll abban a rövid videóüzenetben, amit a Sony egy február 20-án esedékes sajtókonferencia meghívójaként tett ki a netre. Bár az eseményről semmi konkrétumot nem árult el a japán cég, a Verge és a Wall Street Journal értesülései szerint a következő generációs Playstation játékkonzol bemutatójáról van szó, amit évek óta várnak a videojátékok rajongói, és ami a cég belső köreiből származó névtelen információk szerint hatalmas meglepetésekkel fog sokkolni.

Az Orbis kódnéven fejlesztett Playstation 4-ről minden elemző biztosra veszi, hogy idén karácsonykor fog megjelenni, ahogyan a Microsoft új Xbox játékkonzolja is. Az első publikus bemutatóra tökéletes alkalmat nyújtana a júniusi E3 videojáték-kiállítás Los Angelesben, de a Sony az utóbbi években szokást csinált abból, hogy a show-t megelőzően jelenti be a nagy újdonságait, hogy azoknak ne kelljen az E3-on bemutatott több száz játékkal, és hardverrel megküzdeni a média érdeklődéséért (legutóbb a PlayStation Vitát jelentették be így, hónapokkal az E3 előtt).

A Playstation első két generációja toronymagas piacvezető volt a játékkonzolok között, a harmadik azonban a Nintendo Wii-től és a Microsoft Xbox360-jától is kikapott egyes piacokon, másokon pedig éppen csak tudta velük a lépést tartani. Ennek oka többek között az volt, hogy az Xbox360 után egy évvel jelent meg, így várhatóan most mindent megtesz a Sony hogy ugyanezt a hibát ne kövesse el még egyszer, és bejelentéssel, publikus bemutatóval, premierrel mind megelőzze a következő Xboxot.

A Playstation 4-ről kevés konkrétumot tudni, a pletykák nagyjából csak abban egyeznek meg, hogy a gép támogatni fogja a 4K felbontást (ami egyébként beleillene a Sony igyekezetébe, miszerint tévékkel, médialejátszókkal, kamerákkal egyaránt nagy hangsúlyt fektet az ultra-HD technológia elterjeszésére), és egyben 4K-s videolejátszóként is fog működni. Ez a stratégia már bevált a Sonynál, a harmadik Playstationt bluray-, a másodikat pedig dvd-lejátszónak vették sokan az első időkben. A Wall Street Journal friss értesülései szerint a PS4 fejlesztésekor a Sony nem annyira a technikai paraméterek felturbózására koncentrál, hanem a játékok szociális aspektusának megerősítésére, és arra, hogy megváltoztassa, hogyan lépnek interakcióba a játékosok a géppel – akármit is jelentsen ez.

Az is kiszivárgott, hogy az új gép az AMD processzorait és grafikus csipjeit fogja használni, ami alaposan megnehezíti, hogy a gép a Playstation 3-ra írt régi játékokat is futtatni tudja, azok ugyanis még a gyökeresen eltérő Cell architektúrára épültek. A korábbi generációs konzolokkal való kompatibilitás viszont fontos dolog, megkönnyíti a játékosoknak a döntést az új konzolra váltás mellett, és főleg az első időkben, amikor még nincs sok direkt az új gépre írt játék, növeli a játékkínálatot.

Rovatok