Index Vakbarát Hírportál

A Dell 24 milliárd dollárért adja el magát

2013. február 5., kedd 16:32

A Dell bejelentette, hogy kivonul a tőzsdéről, alapítója és a Silver Lake nevű befektetői cég vezeti a folyamatot. Ez a legnagyobb kivásárlás a pénzügyi válság óta. A megállapodás szerint egy konzorcium, amelynek a Microsoft is a tagja, 13,65 dollárt fizet részvényenként. Amikor az első hírek kiszivárogtak a lehetséges kivonulásról, 25 százalékot zuhantak a részvények.

A cég vezető testülete múlt éjjel szavazta meg a kivásárlást. A kivásárláshoz szükséges összeget az alapító, Michael Dell, a Silver Lake befektetői cég és a Microsoft finanszírozza, ez utóbbi kétmilliárd dolláros kölcsönnel járul hozzá. Az alapító nem vett részt a vitában, és nem is szavazott a kérdésről, a vezető testületre bízta a döntést.

Michael Dell először tavaly augusztusban állt elő ötletével, hogy magánkézbe vonná a Dellt. Az első pletykák az esetleges kivonulásról január 11-én jelentek meg, akkor 10,88 dolláron kereskedtek a cég részvényeivel. A megállapodás szerint továbbra is Michael Dell vezeti a céget elnök-vezérigazgatóként. Dell jelenleg a részvények 14 százalékát birtokolja, a bevásárláshoz készpénzt is megmozgatott saját befektetői cégén keresztül.

A Dellt 1984-ben alapította Michael Dell a kollégiumi szobájában, ekkor kezdte el árulni IBM-kompatibilis gépeit, amelyeket ő szerelt össze alkatrészekből. Első saját dizájnú számítógépével egy évvel később állt elő. Évekig a világ legnagyobb számítógépgyártója volt, de a többi gyártó megerősödése, az okostelefonok, majd később a tabletek megjelenése megtépázta szerepét a piacon. Továbbra is a világ egyik legnagyobb gyártója, de már elveszette vezető helyét, egyértelmű volt, hogy valamit lépni kell.

Elemzők egyelőre még vitáznak azon, hogy mit jelenthet a Dell kivonulása a tőzsdéről. Néhányan jó lépésnek tartják, mert a cég zárt ajtók mögött tudja meghozni a legfontosabb döntéseket anélkül, hogy a részvényesek beleszólnának. Egy ilyen lépés a nemzetközi átszervezést is megkönnyíti, el lehet adni a veszteséges részlegeket. Mások szerint nem ettől fog megváltozni a cég, ez csak arra jó, hogy elfedjék a valódi problémát, ami valójában maga az alapító, Michael Dell.

Rovatok