Index Vakbarát Hírportál

Percenként 23 ezer számot vesznek iTunes-on

2013. február 6., szerda 21:21

Az Apple online zeneboltja, az iPod mp3-lejátszók, majd az iPhone által naggyá tett iTunes újabb mérföldkövet lépett át: túllépte a 25 milliárd letöltött zeneszámot (az App Store alkalmazásbolt pedig a 40 millió letöltött alkalmazást mellékesen, igaz, ezek nem mind fizetősek). Az iTunes 2008-ban lett a világ legnagyobb forgalmú zeneboltja, és a növekedése azóta indult be csak igazán. A szűk tíz éve indult boltról legutóbb tavaly szeptemberben közölt eladási adatokat az Apple, akkor 20 milliárdnál tartott az eladási számláló. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt fél évben nagyjából havi egymilliárd dalt ad el az iTunes, ami napi 33 millió, vagyis percenként 23 ezer letöltést jelent, darabját átlagosan egy dollárért.

A 25 milliárdos összeladás azt is jelenti, hogy a Föld minden lakójára átlagosan több mint 3 iTuneson vett zene jut, beleértve csecsemőket, aggastyánokat, a civilizációtól távol élő bennszülött törzseket, és Észak-Korea teljes lakosságát is. A bolt egyébként 119 országban elkérhető, és a kínálata 26 millió számból áll.

A 25 milliárdadik letöltött szám a Monkey Drums (Goksel Vancin Remix) volt Chase Buch-tól, aki egy 10 ezer eurós iTunes-ajándékutalványt kapott a az Apple-től a jeles alkalomból.

A Techcrunch előrejelzése szerint, ha a mostani, évi 65 százalékos növekedési ütem a jövőben is megmarad, 2014 januárjában a 40 milliárdadik letöltött zenét fogja az Apple ünnepelni.

Rovatok