Index Vakbarát Hírportál

Jövőbe látó szoftvert fejlesztettek

2013. február 11., hétfő 16:27

Egy amerikai biztonsági szervezet olyan szoftvert fejlesztett, ami adatbányászati módszerekkel figyeli a felhasználói szokásokat, és meghatározhatja, hogy mit fognak csinálni a jövőben. A Rapid Information Overlay Technologyt (RIOT) fejlesztő Raytheon a Facebookról, a Twitterről, a Foursquare-ről, a Gowalláról, és számos más közösségi oldalról gyűjti a művelethez szükséges felhasználói adatokat.

Brian Urch, a vállalat kutatásvezetője egy prezentáción bemutatta a szoftver működését, és azt a folyamatot, ahogy a rendszer analizálja a célszemély múltját, és ennek alapján kiszámítja, hogy mit fog csinálni a jövőben. Urch elindított egy böngészőre emlékeztető szoftvert, beírta a cég egyik alkalmazottjának nevét a RIOT keresőjébe, ami azonnal feltérképezte a célszemély közösségimédia-használatát. Urch ezután kiválasztotta a munkatárs bejelentkezéseit, így azonnal láthatta egy térképen, hogy az illető hol volt a közelmúltban.

A kutatásvezető szerint a szoftver arra is képes, hogy fényképek alapján meghatározza, hogy hol tartózkodott a célszemély; ehhez a képek EXIF-adatait használták. A RIOT segítségével Urch azt is meg tudta mondani, hogy egy bizonyos munkatársa hétfő reggel hat órakor az edzőteremben volt. A szoftver a begyűjtött közösségimédia-adatok alapján elemzi a célszemély tevékenységét, és grafikus formában mutatja be azt.

A Raytheon azt állítja, hogy egyelőre senkinek sem adták el a RIOT-ot, de azt elismerték, hogy az amerikai kormány és az ipar már látta a programot. Jared Adams, a cég szóvivője a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a RIOT egy hatalmas adatelemző rendszer, és szorosan együttműködnek az iparral, a nemzetközi cégekkel és a kereskedelmi partnerekkel, hogy minél több vizsgálható adatot alakíthassanak át használható információvá. Adams szerint a RIOT hasznos szoftver lehet a biztonságtechnika gyorsan változó piacán. A cég kiemelt figyelmet fordít a felhasználók adatainak biztonságára: a RIOT úgy is használható és elemezhető adatokat szolgáltathat valakiről, hogy a személyes adataik rejtve maradnak.

Rovatok