Index Vakbarát Hírportál

Metánrobbantással repül a szilikonrobot

2013. február 12., kedd 10:28

A Harvard Egyetem kutatói egy egészen furcsa irányba vitték el az amúgy sem hétköznapi „puha robot” koncepciót. Az alapötlet az, hogy szilikonból elkészített karokkal (vagy lábakkal) rendelkező, speciális mozdulatokra képes robotokat fejlesztenek, a mostani fejlesztés pedig még ezen is túllép: az új találmány ugyanis robbanások erejét használja ki.

A szilikonos test üregeit metánnal és oxigénnel töltik fel a kutatók, majd apró elektromos szikrákkal begyújtják az elegyet. A keletkező hirtelen nyomás az, ami a levegőbe löki a robotot, méghozzá nem is kicsit: a leginkább puha tengeri csillagra emlékeztető robot a saját magasságának harmincszorosát is képes elérni. Valószínűleg még ennél is magasabbra ugrott volna, ha a laborban ráaggatott csövek és kábelek engedik. Az eredmények alapján a szilikon-alapú test kibírja a robbanás minden velejáróját, nem gyullad meg, és a zuhanás utáni ütést is állja.

Első ránézésre ez a projekt nem tűnik úgy, mintha több lenne ráérő mérnökök játékánál, pedig lehet használható eredmény is. A szimpla sűrített levegős megoldásnál lényegesen hatékonyabb, olcsó, stabilan repülő és földet érő, könnyű és strapabíró szerkezet nagy segítség lehet például környezeti katasztrófákban megsérült emberek mentésénél.

Rovatok