Index Vakbarát Hírportál

Macska buktatta le a japán kiberbűnözőt

2013. február 13., szerda 15:07

Katajama Juszuke volt Japán első hekkere, akinek vérdíjat tűztek ki a fejére. A férfi hónapokon át borsot tört a rendőrség orra alá; végül saját óvatlansága és egy nyakörves macska buktatta le.

Egy japán hekker régóta borsot tört a rendőrség orra alá. A harmincéves férfi több félrevezető nyomot is küldött a helyi rendőrségnek; ezek közül az egyiket egy macska nyakörvére erősítette. Katajama Juszukét végül az buktatta le, hogy a hatóságok egy biztonsági kamera felvételén kiszúrták azon a helyen, ahol megtalálták az állatot.

Katajama hónapokon át keserítette meg a japán rendőrség életét. A Remote Control Virus (távvezérlésű vírus) nevű kártékony malware, ami az egész országon végigsöpört, lehetővé tette a fejlesztőjének, hogy névtelen halálos fenyegetéseket jelenítsen meg a nyilvános rendezvények és középületek képernyőin. Az érintett intézmények között voltak azok az óvodák és iskolák, ahová a japán császár, Akihito unokája is jár.

A rendőrség hatalmas szégyenként élte meg, hogy nem tudták kézre keríteni a malware-t fejlesztő bűnözőt. A National Police Agency (ami az FBI japán megfelelője) egészen odáig ment, hogy vérdíjat tűzött ki az akkor még ismeretlen Katajama fejére, holott ilyesmire addig nem volt példa az ország történetében.

A vérdíj nem riasztotta el a hekkert, aki több emailben gúnyolta a bűnüldöző szervek digitális írástudatlanságát. Katajama pofátlansága odáig terjedt, hogy a személyazonosságára utaló nyomokat küldött a rendőrségnek. Még az újságokat és tévétársaságokat is értesítette újév napján; a levelében azt írta, hogy nem kell sokáig várniuk a következő nagy dobásra. Mint kiderült, ez a nagy dobás egy macska volt, akinek a nyakörvéhez egy SD kártyát erősített.

A rendőrség olyan, a vírussal kapcsolatos adatokat talált a kártyán, amit csak a szoftver fejlesztője ismerhetett – ez igazolta, hogy a kártya valóban a hekkertől származik. A kártyán egy kiáltványszerű szöveget is találtak, amiben a hekker a japán rendőrséget ostorozta, akik állítása szerint tönkretették az életét azzal, hogy belerángatták egy nyomozásba, holott ártatlan volt. A rendőrség szerint Katajama 2006-ban már belekeveredett egy hasonló ügybe, amiért letöltendő börtönre ítélték. Az elmúlt években a férfit legalább tízrendbeli halálos fenyegetéssel vádolták meg.

Vizsgálják a férfi gépeit

A japán rendőrség átvizsgálta az Enosima környékén található biztonsági kamerák felvételeit – ezen a szigeten, Tokiótól hatvan kilométerre találták meg a macskát a memóriakártyával. A videofelvételek és az SD kártyán található adatok Katajamához vezettek, aki azóta is tagadja az érintettségét az ügyben. A rendőrök lefoglalták a férfi lakásán található három számítógépet, hogy megvizsgálják, használhatták-e azokat a Remote Control Virus fejlesztéséhez.

A számítógépek vizsgálata perdöntő bizonyíték lehet, a rendőrök ugyanis egyelőre csak azt tudják bizonyítani, hogy Katajama vihette a macskát Enosima szigetére. A perdöntő bizonyítékra nagy szükség van, mivel a rendőrség korábban megalázó helyzetbe került: kénytelenek voltak bocsánatot kérni négy, korábban letartóztatott férfitól, akiket azzal vádoltak, hogy ők posztoltak halálos fenyegetéseket Japán legnagyobb nyilvános üzenőfalára. A rendőrök sokáig nem jöttek rá, hogy az érintettek gépe is megfertőződött a malware-rel, ezért tűnhetett úgy, hogy ők posztolták a kérdéses üzeneteket. Az őrizetbe vett gyanúsítottak ártatlanságukra hamar fény derült, ugyanis a rendőrség a letartóztatásuk után is folyamatosan kapta a tehetségtelenségükön gúnyolódó emaileket.

Rovatok