Index Vakbarát Hírportál

Nem olcsó nálunk a mobil függetlenítése

2013. február 13., szerda 15:39

Az Egyesült Államokban már néhány hete tilos függetleníteni a mobilokat, Kanadában pont hogy kötelező lehet a telefonok függetlenítése. Mit jelent a függetlenítés, és Magyarországon mi a helyzet?

Magyarországon függetleníthetők a mobilok, de csak akkor, ha a szolgáltató teszi ezt meg. Ha a felhasználó maga függetleníti mobilját, az egyrészt garanciavesztéssel jár, másrészt jogszabályba ütközik. A BTK 300 §/C szerint „aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Ha ezt pénzért teszi, mondjuk a sarki mobilüzletben, akkor az anyagi kár mértékétől függően akár tíz év is lehet a büntetés.

Minek van?

A függetlenítés azért olyan lényeges kérdés, mert a szolgáltatók általában egy-két évre magukhoz kötik a felhasználókat, ha azok olcsóbban vesznek mobilt. Aki valaha mobilkészüléket vásárolt, találkozott olyannal, hogy az egyébként ötvenezer forintba kerülő mobilt például ötezer forintért megveheti, ha két évre vállalja egy meghatározott tarifa fizetését. A szolgáltatónak azért éri meg olcsóbban adni ilyenkor a készülékeket, mert egy-két évre magához köti a felhasználót, az biztosan nála fog telefonálni, mobilnetezni.

A szolgáltatók a hálózati információk alapján nyomon tudják követni, hogy az adott mobil melyik hálózatra csatlakozik rá. Ez azonban bonyolult és költséges, így azzal kényszerítik a felhasználót a szerződés betartására, hogy a mobilt SIM Lockkal látják el, vagyis a mobil csak az adott szolgáltató SIM-kártyáival működik.

Hivatalosan hálózati korlátozás feloldásának hívják a szolgáltatók általi függetlenítést. A szolgáltatók bizonyos díj fejében lehetővé teszik, hogy más SIM-kártyákkal is használni lehessen a készüléket. A függetlenítés díja szolgáltatónként és előfizetésenként változik, alapesetben néhány ezer forinttól néhány tízezer forintig terjedhet a díj. Ehhez személyesen kell bemenni az üzletbe, bizonyítani kell, hogy a készülék tulajdonosai vagyunk, kifizetni a pénzt és már mehetünk is a független mobillal.

Több buktatója van az egésznek, az egyik, hogy papírokkal, szerződéssel kell bizonyítani, hogy a készülék tulajdonosai vagyunk. Ha tehát például elvesztek a papírok vagy külföldre költözött ismerőstől vettük a mobilt, emiatt nem tudjuk bizonyítani, hogy ki a tulajdonos, akkor a szolgáltató nem függetleníti a készüléket. Természetesen kérhető a mobil függetlenítése a hűségnyilatkozat lejárta előtt is. Ezt azonban nem érdemes kérni, mert az egyszeri díjon felül egy összegben kell visszafizetni az összes kedvezményt, amit az előfizetéskor kapott a felhasználó.

Szolgáltatói gyakorlat

A Vodafone-nál ráadásul tavaly szeptember 1. után vásárolt mobilokat csak számhordozáskor lehet függetleníteni, az előtte vásárolt mobiloknál 2500-20 ezer forint közötti díjat kell fizetni attól függően, hogy mennyi ideje vette a készüléket. A díj kifizetése után a Vodafone küld egy kódot, amivel a felhasználó függetleníti a mobilját. Ha ezt nem tudja, akkor a szolgáltató is elvégzi ezt harminc napos határidővel.

A T-Mobile-nál a hálózati korlátozás feloldását a hűségnyilatkozat letelte után kérheti az előfizető személyesen. Ha az előfizet kedvezményesen vásárol készüléket, akkor elfogadja azt is, a készülékre vonatkozó kedvezménnyel kapcsolatos követelés elévülési ideje öt év, ez azt jelenti, hogy ennyi ideig kérheti a T-Mobile, hogy függetlenítésnél a felhasználó fizesse vissza a kedvezményeket. A függetlenítés 15 ezer forint készülékenként.

A Telenornál 7650 forint a hálózati korlátozás feloldása, a tavaly augusztus 30. után kötött szerződéseknél tízezer forint. Ennél a szolgáltatónál is csak személyesen lehet elintézni a függetlenítést.

Rovatok