Index Vakbarát Hírportál

A pécével együtt pusztul az Office 2013

2013. február 14., csütörtök 20:16

A Microsoft kisebb változtatásokat eszközölt az Office 2013 irodai programcsomag felhasználói szerződésében - ez az a nagyon hosszú, nagyon apró betűs szöveg, amit egy felhasználó sem olvas el, csak megnyomja az oké gombot telepítéskor, amikor felmerül a kérdés, hogy egyetért-e vele. Bár a változtatás elsőre csak fogalmazásbeli apróságnak tűnik, az ausztrál The Age újságírója vette a fáradságot, megpróbálta értelmezni a dolgot, majd megkérdezni a Microsoftot is, hogy mit is akarnak mondani az új szöveggel. A jogi útvesztő végén az a tanulság, hogy a Microsoft sem nagyon tudja, mit beszél, de valószínűleg az a helyzet, hogy ha lecseréljük a számítógépünket, újra meg kell venni a szoftvert is, nem telepíthetjük újra a régit.

Az Office 2010 szerződése még azt írta, a linenc a felhasználóhoz kötődik, nem a géphez, így például feltelepíthettük ugyanazt a Word szövegszerkesztőt a saját használatú asztali gépünkre és a notebookunkra is. A 2013-as programcsomagnál azonban már nem ez a helyzet, a szoftver itt ahhoz a géphez lesz hozzákötve, amire először feltettük. Így azt újratelepíthetjük például akkor, ha összeomlott az operációs rendszerünk, és a nulláról installálunk egy újat, de ha a számítógépünk elhalálozik, és egy újat veszünk, ahhoz elvileg új Office-példányt is kell vennünk. Megjegyzendő, hogy az előfizetéses Office 365-nél nincsen meg ez a korlátozás, elképzelhető, hogy a Microsoft ezzel is az új modell felé próbálja tolni a vásárlókat.

Az ausztrál újságíró hosszasan meséli a kalandjait a Microsoft ügyfélszolgálatával és a PR-osztállyal, ahol fél órán belül négyen ötféleképpen értelmezték neki az új szabályt, míg végül megkapta a hivatalos verziót: egy pécé, egy Office, és a licenc nem vihető át más gépre semmilyen körülmények között. Hogy ezt a Microsoft fogja-e valahogyan ellenőrizni, egyelőre nem ismert, elméletileg mindenesetre megvan a lehetőség arra, hogy telepítéskor a szériaszám megadásánál a rendszer leellenőrizze, milyen hardverre tették fel már ezt a kópiát. Ebben az esetben azonban újabb problémák merülnek fel, nem tudni, mitől számít egy gép új gépnek, ha például csak egy processzort cseréltek ki benne, vagy a memóriát bővítették, az még a régi-e, vagy már egy új, és mi a helyzet akkor, ha csak az alaplap maradt a régi, de minden más alkatrész lecserélődött.

A Microsoft Magyarország pénteken juttatta el hozzánk az esettel kapcsolatos közleményét, ami megerősíti, hogy az Office 365 Otthoni Prémiumot a felhasználók 5 eszközre telepíthetik, és a licencet továbbvihetik egyik eszközről a másikra. Ezzel szemben az Office 2013 csomagot egy eszközre lehet feltelepíteni, az így megvásárolt licenc az adott eszköz éllettartamára szól. A szoftvercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az Office 2013 csomag licencelési konstrukciója az eszközök közti átjárhatóságot illetően ugyanaz, mint a vele megegyező Office 2010 csomagé, amely a vállalat szerint a legnépszerűbb irodai termékük volt a vásárlók körében.

Rovatok