Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az internet vámszedőit

2013. február 14., csütörtök 11:02

Nemzetközi együttműködéssel számoltak fel egy bűnszervezetet, amely internetes módszerekkel csalt ki több mint 30 ország felhasználóitól több mint egymillió eurónyi pénzt – jelentették be szerdán az Europol képviselői Madridban. A bűnözők által alkalmazott módszer nem ismeretlen, de az eddigi vizsgálatok szerint kiemelkedő méretűek: az orosz vezetésű bűnözői csoport az elmúlt két évben több százezer európait károsíthatott meg.

A régóta ismert technika úgy működik, hogy az áldozatok gépét egy kártékony programmal, egy malware-rel fertőzik meg. Ebben az esetben ennek külön típusneve is van, ransomware-nek hívják – az előtag itt az angol ransom szóra utal, ami váltságdíjat jelent. Az oroszok által kifejlesztett szoftver lezárta az áldozat számítógépét, majd a rendőrség nevében üzenetet küldött a felhasználónak, hogy illegális online tevékenységet tapasztaltak, és a számítógép felszabadításához fizessen 100 eurót a megadott bankszámlára.

Rob Wainwright, az Europol vezetője a spanyol belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy becslésük szerint a megzsaroltak körülbelül 3 százaléka rettent meg annyira, hogy fizessen, és az adatok alapján ez legalább egymillió eurós bevételt hozott a bűnözőknek.

A bűnszervezet vezetőjét, egy 27 éves orosz férfit még decemberben tartóztatták le az Egyesült Arab Emírségek területén. A mostani sajtótájékoztatóra okot adó újabb akció Spanyolországban zajlott le a múlt héten. Ennek keretében Costa del Solban a szervezet tíz további tagját vették őrizetbe: hat orosz, két ukrán és két grúz állampolgárt. A nyomozás szerint ők voltak a pénzmosók, vagyis ők gyűjtötték be a megadott számlaszámokról az átutalt pénzeket, amit eljuttattak a csoport vezetőjéhez. A nyomozás és a vizsgálatok továbbra is folytatódnak; a hatóságok szerint elképzelhető, hogy a zsarolók által begyűjtött összeg a jelenleg becsültnél is sokkal nagyobb.

Rovatok