Index Vakbarát Hírportál

Történelmi hangfelvételeket archiválnak

2013. február 14., csütörtök 18:02

Történelmileg fontos és veszélyeztetett hangfelvételeket ment meg és tesz hozzáférhetővé a washingtoni Kongresszusi Könyvtár. A szerdai bejelentés szerint a könyvtár biztosítaná, hogy a régi felvételeket az interneten is megrendelhessék az érdeklődők. A könyvtár egy biztonságos, hosszú ideig használható tárolóhely megépítését és a hangfelvétel-gyűjtemény katalogizálását tervezi.

James Billington kongresszusi könyvtáros elmondta, hogy történelmi fontosságú felvételek, köztük zenei felvételek, beszédek és interjúk rögzített változatai tűntek el vagy semmisültek meg az idők során. Nincs meg a második világháború idején a Hirosimára atombombát ledobó Enola Gay bombázó legénységének felvétele, és George Gershwin zeneszerző fontos felvételei is hiányoznak, akárcsak Judy Garlandé vagy Frank Sinatráé.

A könyvtár szóvivője elmondta, hogy becslések szerint a XIX. század végén, a XX. század elején hengerre rögzített fonográffelvételek több mint fele odaveszett. A megmaradt hangfelvételek megőrzése számos olyan akadályba ütközik, mint a tárolókapacitás szűkössége vagy a szerzői jogi buktatók. Az új terv megvalósításának része lenne az amerikai szerzői jogok alkalmazása az 1972 előtt készült felvételekre, amely lehetővé tenné, hogy a Kongresszusi Könyvtár oktatási célból legálisan tegye online hozzáférhetővé ezeket a hanganyagokat.

A tervezett fejlesztések pénzügyi hátteréről a közleményben nem esett szó. A könyvtár évente egy-másfél millió dollárt irányoz elő a filmek és hanganyagok megőrzésére.

Rovatok