Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték az első bionikus szemet

2013. február 15., péntek 11:09

Az orvosi eszközöket gyártó Second Sight már tizenöt éve dolgozik az Argus II retinaimplantátum fejlesztésén. Az implantátum részleges látást biztosíthat a Retinitis pigmentosa nevű betegségben szenvedőknek; ez a retina genetikai hibán alapuló megbetegedése, ami a fényérzékelő sejtek működésének leállásához vezet.

Brian Mech, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az Argus II fejlesztése hosszú folyamat volt, de a fejlesztés, úgy tűnik, lassan meghozza a gyümölcsét. Európában már 2011-ben engedélyezték a bionikus szem használatát, de mostanra az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal is jóváhagyta a retinaimplantátum forgalmazását.

Az Argus II a fényérzékelő sejtek működését elektródákkal helyettesíti. Ha az elektródák fényt érzékelnek, elektromos jelet továbbítanak a páciens retinájára, ahonnan a szem mögé, a látóidegbe kerülnek, majd eljutnak az agyba. A Retinitis pigmentosától szenvedőknek ez nagy segítséget jelenthet, mert az ő szemükben a fényérzékelő sejtek, az úgynevezett pálcikák működése fokozatosan leáll, végül teljes vaksághoz vezet.

A retina hátsó részébe ágyazott implantátumon kívül az Argus II-höz tartozik egy szemüveg, amihez egy apró videokamerát és egy képfeldolgozó processzort rögzítettek. A kamera által továbbított adatokat a processzor dolgozza fel, majd vezeték nélküli kapcsolaton továbbítja a képeket a szembe ültetett elektródákhoz. Az eljárás kimutathatóan javította az RP-től szenvedő betegek látását.

Rovatok