Index Vakbarát Hírportál

Jogvédő cég lopott a Pirate Baytől

2013. február 15., péntek 15:09

Jogi lépésekkel fenyegette meg a Pirate Bay a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó finn Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) csoportot. A szervezet kalózellenes kampányt indított, amihez a népszerű torrentoldal, a Pirate Bay nyitólapjának dizájnját másolta le.

A CIAPC – ami korábban arról vált híressé, hogy a szerzőijog-védelem nevében lenyomoztak egy kilencéves kislányt, és elkoboztatta a micimackós laptopját a svéd rendőrséggel – azért másolta le a Pirate Bay kezdőlapját, hogy felhívja a figyelmet a legális letöltésekre. A keresővel ellátott kezdőlap hasonló elven működik, mint a Pirate Bay, azzal a különbséggel, hogy legális tartalmakhoz irányítja a felhasználókat az illegális kalózmásolatok helyett. Az oldalon található, süllyedő kalózhajót ábrázoló kép viszont egyértelmű utalás a Pirate Bay kalózos logójára.

A kép használatával, valamint a Pirate Bay CSS kódjának átvételével a csoport megsértette a Pirate Bay felhasználói szerződését, ami leszögezi, hogy az oldalon található tartalmakat más szervezetek nem használhatják engedély nélkül. A Pirate Bay szóvivője a Torrentfreaknek elmondta, hogy felháborítónak tartják a CIAPC magatartását. Szerintük az embereknek tudniuk kéne, hogy mi helyes és mi nem az. A szóvivő úgy látja, az ehhez hasonló internetes adatlopások világszerte komoly veszélyt jelenthetnek a gazdasági egyensúlyra nézve.

Bár a Pirate Bay profilja miatt érezhető a szóvivő kijelentése mögött meghúzódó finom irónia, a torrentoldal vezetői azt tervezik, hogy pert indítanak a CIAPC ellen, a szerzői jogok megsértése miatt.

Rovatok