Index Vakbarát Hírportál

Mégsem készül el a hibrid léghajó

2013. február 15., péntek 10:37

Az InsideDefense információi szerint az amerikai hadsereg leállította az operatív támogatásra és megfigyelésre szánt hibrid léghajó fejlesztését. A Long-Endurance Multi-Intelligence Vehicle-t (LEMV) eredetileg úgy tervezték, hogy akár 21 napig is a levegőben maradhasson, és megfigyelési adatokkal támogassa a hírszerzést, de a feladat nehezebbnek bizonyult a vártnál: a végleges verzió csak hat napig tudott fennmaradni. A hadsereg 356 millió dollárt és két évet szentelt a projektnek, de végül nem jártak sikerrel.

A haditechnikai hírportál szerint nemcsak a fejlesztési nehézségek jelentettek problémát. A járművet eredetileg afganisztáni bevetésekre szánták volna, de mivel az Egyesült Államok 2014-ig kivonja a csapatait a térségből, a léghajó feladat nélkül maradt volna. A nem megfelelő sávszélesség szintén nehézséget jelentett a tervezőknek; ha az adatátvitel nem elég gyors, az nagy távolságból nehézkessé teszi az adatok fogadását és földolgozását. A huszonegy napon át rögzített és folyamatosan továbbított videofelvétel olyan kihívás, amivel a fejlesztők egyelőre nem tudtak megbirkózni.

A hadsereg azóta kiadta a hivatalos közleményét is. Ebben Dov Schwartz, a hadsereg szóvivője elmagyarázta, hogy az LEMV-et eredetileg 2012 tavaszán állították volna hadrendbe, hogy operatív támogatást nyújtson az Afganisztánban harcoló csapatoknak. A tervezők és fejlesztők azonban nem tudták tartani a kitűzött határidőket, így a technikai nehézségek és a vártnál alacsonyabb hatékonyság, valamint a korlátozott erőforrások miatt a hadsereg képviselői úgy döntöttek, hogy leállítják a projektet.

Rovatok