Index Vakbarát Hírportál

Olcsó, és ez látszik is rajta

2013. február 16., szombat 00:01

Az Acer egy megfizethető tabletet akart gyártani a héthüvelykesek piacára. Ez sikerült is, de ne akarjuk a gépet a Nexus 7-tel vagy az iPaddel összehasonlítani. Az Iconia B1 45 ezer forintért megbízhatóan hozza az alapokat, de semmi többet.

A héthüvelykes tabeletek piacán már nagyon korán megjelentek a húszezer forintos, ismeretlen márkájú tabletek. Sokan vettek is ilyen táblagépeket, hogy aztán egy életre megutálják a kategóriát, mert ezek a gépek általában gyenge minőségűek, már-már használhatatlanok, nem kapacitív a kijelző, lassan reagál az utasításokra. A héthüvelykes tabletek piacán sokáig csak nagyon drága készülékeket lehetett kapni, egészen addig, amíg a piacon nem hardvergyártóként ismert cégek meg nem alkották saját héthüvelykes tabletjeiket.

A héthüvelykesek szegmensében az Amazon, a Barnes & Noble és a Google vetélkedik egymással. Ide lépett be az Apple az iPad minivel, ami valamivel nagyobb és sokkal drágább, mint az előbb felsoroltak. Ezek a tabletek olcsóbbak, kisebbek a tízhüvelykeseknél, de tudásban már nem maradnak el a nagyobbaktól. Olcsóbbak, de kétszáz dolláros árukkal még mindig nem érik el azt a küszöböt, amennyit például itthon tömegesen kiadnának az emberek egy ilyen termékért. A kétszáz dollár ugyan kevesebb ötvenezer forintnál, de jól ismerjük az amerikai és az európai/magyar árazás közötti különbséget: mire Magyarországra ér a gép, sokszor duplájára nő az ár.

Ebben a környezetben léptek a legnagyobb számítógépgyártók, akik úgy döntöttek, hogy beszállnak a versenybe. Nincs könnyű dolguk, hiszen nemcsak az előbb említett konkurensekkel kell versenyezniük, hanem saját, drágább termékeikkel is. Az Asus és az Acer be is jelentette, hogy olcsó, száz dollár körüli árú tabletet dob a piacra. A száz dollárból aztán 149 dollár lett, Magyarországra érve pedig 45 ezer forint, de még így is az Acer Iconia B1 tablet az egyik legolcsóbb táblagép, amit saját nevével vállal egy nagy gyártó.

Meglátszik az olcsóság

Az első amit észreveszünk, hogy nagyon könnyű a tablet, 320 gramm a tömege. Ennek okára is azonnal rájövünk: műanyagból készült, amit szinte nem is merünk erősebben megszorítani, mert félünk, hogy eltörik. Ennek ellenére az illesztések meglepően jók, nincsenek kiálló részek, pedig ennél drágább tableteknél is előfordul, hogy nem sikerül eltalálni pontosan a hátlap méretét. Kifejezetten jól néz ki a tablet oldalán végigfutó kék csík, de nagyon gagyi érzetet ad a bal alsó sarkába ragasztott kék Iconia matrica, ami egyébként már el is kezdett lekopni, mire a tesztgép hozzánk ért. A műanyag azért sem túl szerencsés választás, mert öt perc használat után tele van ujjlenyomatokkal minden oldalról, folyamatosan törölgetni kell, hogy kinézzen valahogy.

Feltűnő, hogy csak egy kamerája van, ez is előlapi. Ez szokatlan a mai piacon, de nincs ellenünkre a fejlemény. Fényképezni ne tablettel fényképezzen a felhasználó, arra vannak más eszközök is. Az előlapi kamera azonban jó arra, hogy videócseteljünk, ha éppen erre támad kedvünk, de ne számítsunk kiváló minőségre a 0,3 megapixeles kamerával.

Egyszerű dizájnjába nem fért bele sok gomb, a jobb oldalon lévő bekapcsoló gombon és hangerőszabályozón kívül nincs is más rajta. Csatlakozóból sincsen sok, kapott egy microUSB-portot és egy microSD-kártyanyílást. Ez utóbbival a nyolc gigabájtos belső memóriát lehet bővíteni. Fontos plusz, még a drágább tableteken sem találunk mindig sd-kártyás bővíthetőséget.

A tablet 1,2 gigahertzes, kétmagos MediaTek processzoron fut, van még rajta Bluetooth, GPS és wifi. Kapacitív kijelzője WSVGA LCD, felbontása 1024×600 pixeles, ami egy alsó kategóriás tabletnek felel meg, többet nem is biztos, hogy bírna akadozásmentesen. Kijelzőjével akadtak gondjaink, az olcsóság itt is meglátszik. Nem zavarja a mindennapi használatot, viszonylag megfelelőek a színek is, még filmet lehet nézni rajta, de egy drágább tablet mellé inkább ne tegyük, mert nagy lenne a csalódás.

Megbízható működés

A kétmagos, 1,2 gigás processzor jól hangzik, hiszen nem is olyan régen ez még csúcskategóriás gépekben is jónak számított. Az átlagos használatban nem is éri hátrány a felhasználót, gyorsan lehet böngészni, interneten videókat nézegetni, alkalmazásokat letölteni. Az egyszerűbb alkalmazások, játékok gyorsan be is töltődnek és zökkenőmentesen futnak.

A 720p-nél nagyobb felbontású filmekkel meggyűlt a baja, de egyrészt ekkora felbontású kijelzőn miért akarnánk full HD-filmeket nézni, másrészt hdmi-kimenet sincs rajta, hogy egy tévére csatlakoztatva lejátsszuk a nagyobb fájlokat. A kisebb felbontású filmek azonban akadozás nélkül futottak. Itt azért nem árt arra figyelni, hogy megfelelő szögben tartsuk a tabletet, mert oldalról nézve egészen furcsa színeket kapunk, és nem is látni jól a kijelzőt.

Tény, hogy tableteken jól lehet képregényeket olvasni, a tízhüvelykes tableteken ez nem is kérdés, a héthüvelykeseknél azonban felmerül, hogy túl kicsik lesznek a betűk. De ezt a problémát a kifejezetten képregényolvasásra szánt alkalmazások kiküszöbölik. Igazán kényelmes egy kézzel fogva a tabletet belemerülni kedvenc képregényünkbe.

A gépen Android 4.1.2 Jelly Bean fut, a gyártó nem telepedett rá az operációs rendszerre, meghagyta az alap Androidot. A kezdőlap nincsen telepakolva mindenféle alkalmazásokkal, a felhasználóra hagyja a gép belakását. Öt kijelzőre pakolhatunk alkalmazásokat és widgeteket, ehhez kapcsolódik mintegy hatodikként a lezárt kijelző, ahová kitehetjük a leggyakrabban használt alkalmazásokat, hogy azonnal oda lépjünk be a képernyőzár kioldásakor.

Az akkumulátor alapállapotban egy egész napot is kibír, intenzív használatnál azonban gyorsan merül. Ha bekapcsolt wifivel nézünk filmet rajta, akkor érdemes töltőt is magunkkal vinni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, és ne tudjuk meg, hogyan kapta el a gyilkost Barnaby felügyelő.

Jó vétel

Összességében egy jól összerakott tabletről van szó, amelyen azonban látszik, hogy nem felsőkategóriás terméknek szánták. A műanyag váz nem túl bizalomgerjesztő, és a kijelző minősége is hagy némi kívánnivalót maga után.

Maga a tablet azonban megbízhatóan teljesít. Egy dologra kell vigyázni, ne akarjuk összehasonlítani a kategória csúcsgépeivel, a hetvenezer forintnál kezdődő Google Nexus 7-tel, a százezer forintos Apple iPad minivel és az itthon nem is kapható Amazon Kindle Fire tablettel.

Rovatok