no

Index Vakbarát Hírportál

Laptopba építették a teljes irodát

2013. február 20., szerda 11:06

Minél vékonyabb és könnyebb, annál kívánatosabb – a laptopgyártók hajlamosak mindent ennek az elvnek alávetni. Az egész azzal kezdődött, hogy elhitették a felhasználókkal, valójában nincs is szükségük optikai meghajtóra. Ezt egy részük el is hitte, ők azok, akik ultravékony, meghajtó nélküli gépeket vesznek maguknak. Jelentős tömegek azonban továbbra is szívesen használják a dvd-írókat fotóik, zenéik, filmjeik kiírásához. Őket hagyják ki a számításból a gyártók jelentős része, vagy elintézik azzal, hogy oldják meg külső dvd-íróval.

A Fujitsu új laptopjával a felhasználóra bízza, hogy milyen extra kiegészítőt szeretne a készülékbe. Még azt is lehetővé teszik, hogy az éppen aktuális igény szerint változzon ez a kiegészítő. A Lifebook sorozat egyik legújabb darabjához, a P772-höz különböző modulokat lehet választani, és folyton változtatni. Ha például dvd-íróra van szüksége a felhasználónak, akkor azt pattintja a megfelelő helyre, ha további tárhely kell neki, akkor második merevlemezt tud beletenni. Ha hosszú filmet nézne egy vonatúton, akkor külső akkumulátorral növelheti az üzemidőt, de akár projektorral is bővíthető a laptop.

Modulokkal személyre szabható

A fenti modulok közül a projektort és a dvd-írót tudtuk kipróbálni. A modulokat a lehető legegyszerűbben lehet cserélni: a laptop alján van egy pöcök, ennek kikattintásával kihúzzuk a laptopban lévő kiegészítőt és egy másikat csúsztatunk a helyére. A művelet annyira egyszerű, hogy akár bekapcsolt laptoppal, munka közben is elvégezhetjük. A laptop ilyenkor villan egyet, és máris üzemképes az új modul.

A gép a projektort azonnal érzékeli, bekapcsoláskor kvázi második képernyőként fogja fel a meglétét, azonnal át is áll kétképernyős üzemmódba.

Alapbeállításként a képernyő duplikálása van beállítva, ezért a laptop kijelzőjének felbontását is átállítja 1024×768 pixelesre. Klasszikus második kijelzőként is használhatjuk a projektort, amikor az oda áthúzott tartalmat vetítjük ki, ebben az esetben természetesen mindkét kijelző megtartja saját maximális felbontását.

Egyszerű projektort képzeljünk magunk elé, ami leginkább alkalomszerű bemutatókhoz ad megfelelő minőségű képet, nem ezen fogunk megnézni egy egészestés filmet. Azt azért el tudjuk képzelni, hogy egy rövid rajzfilmet levetítünk egy nagyobb gyerekcsapatnak, mégiscsak moziszerűbb így, mint egy laptop képernyője köré gyűjteni a gyerekeket.

Tipikus üzleti laptop

Az ötlet tehát jó, a kiegészítők minősége is megfelelő, maga a laptop azonban nem az, amit szívesen hordanék magammal minden nap. Kezdjük talán a dizájnjával: bár 12,1 hüvelykes a kijelzője, három centiméteres vastagságával robusztus hatást kelt. Első pillantásra látni, hogy üzleti laptopnak szánják, a magnéziumfedél, ütésérzékelő, fröccsenésálló billentyűzet, ujjlenyomat-érzékelő is arra utal, hogy sokat utazó üzletemberek az elsődleges célpont. Ennek ellenére meglepően könnyű, 1,4 kilogramm a tömege. Műanyag borítása azonban alsókategóriás laptopnak állítja be, pedig korántsem annak szánta a Fujitsu.

A laptop néha bosszantóan lassú, ami azért furcsa, mert a processzor és a belső felépítése egyébként ezt nem indokolná. A tesztgépben Intel Core i5 processzor és 4 gigabájt RAM volt, de a laptop megvásárolható Core i3 és Core i7-es processzorokkal is. Három usb-portot tettek bele, ebből az egyik 3.0-s, felhasználó szempontból jól osztották el ezek helyét, kettőt tettek a baloldalra, egyet a jobboldalra. Érthetetlen, hogy nincs benne hdmi-kimenet, helyette DisplayPortot tettek, ezt adapterrel lehet átalakítani, hogy tévét vagy monitort kössünk rá.

A munkát a billentyűzet felett található néhány gomb teszi könnyebbé, ezekkel sokszor használt menüpontokat érhetünk el egy gombnyomással. Említést érdemel a touchpad melletti kör alakú mélyedés, amely a görgetést könnyíti meg. Könnyű használni, még könnyebb rászokni.

A laptop ára is azt mutatja, hogy üzleti felhasználóknak szánták, félmillió forinttól kezdődik az ár attól függően, hogy milyen modult kér hozzá a vásárló. A modulokat külön lehet hozzá megvásásrolni, a projektor például 135 ezer forintba kerül, a dvd-író majdnem 15 ezer forint, a második akkumulátor 40 ezer forint, a második merevlemez pedig 12 ezer forintba kerül. Mindegyik modult meg lehet rendelni itthon is, de a legnépszerűbb a dvd-író és az akkumulátor.

Rovatok