Index Vakbarát Hírportál

Látja a gép a matekházi közbeni szenvedést

2013. február 21., csütörtök 15:58

Nem újdonság, ha egy számítógépes játék vagy tesztsor a felhasználó képességeinek és tudásszintjének megfelelően, akár két feladat között is finomít a nehézségen, azonban a hollandiai Tilburg Egyetem munkatársai egy új irányból közelítik meg a problémát.

A Computers in Human Behavior nevű tudományos szakfolyóirat májusi számában megjelenő tanulmány szerint a holland szakemberek egy olyan matematikai oktatóprogramot terveznek, ahol külön eljárás figyeli a megoldáson dolgozó gyerekek arckifejezéseit. Ha a program úgy érzékeli a mimikai jegyek alapján, hogy a gyerek szenved, akkor változtat a feladatsorban összetételén.

A szoftver a korábbi változatokkal szemben nem az előző válasz helyessége alapján finomít a nehézségen, hanem a kitöltő hangulatát figyeli. Méghozzá egész pontosan, a tesztek alatt a program 71 százalékos pontossággal becsülte meg a kísérletben résztvevő gyerekek aktuális kedélyét. Természetesen erre egy ember is képes, a tanárok ugyanúgy érzékelik, ha egy tanulónak problémát okoz egy feladat, de egy tanár nem tud egyszerre egy egész osztály minden egyes tagjára figyelni.

A lehetséges reakciók összegyűjtéséhez különböző nehézségű feladatokat adtak a gyerekeknek, és az arckifejezéseket kamerával rögzítették. Ezek a nonverbális első reakciók szolgálnak alapul ahhoz, hogy a program meg tudja tippelni, hogy a gyerekek nehéznek vagy könnyűnek találják az adott feladványt.

A hangulat számítógépes figyelésének területén már 2002 óta jönnek az eredmények, több más megoldás is szerepelt már a hírekben. A Massachusettsi Műszaki Egyetem egy korábbi projektjének programja színkódokkal jelölte meg a képernyőn egy konferencia résztvevőinek hangulatát, amit az arckifejezésük alapján tippelt meg. A megoldás azonban még messze van a végleges, mindennapi életben is hasznosítható állapottól, és eddig ez a hangulatérzékeny magántanár alkalmazási forma az, ami a legkönnyebben elképzelhető hasznosítási forma lehet a közeljövőben.

Rovatok