Index Vakbarát Hírportál

Sci-fi a New York-i rendőrök új rendszere

2013. február 21., csütörtök 10:39

Speciális keretrendszert fejleszt a Microsoft és a New York-i rendőrség. A becenevén dashboard, vagyis műszerfalként emlegetett térfigyelő rendszer lényege, hogy összefogja az eddig külön-külön rendszerekben és adatbázisokban kezelt információkat. A speciális adatbányászati megoldásokkal megtámogatott új rendszer a segélyhívások, letartóztatások, rendszámtábla- és gépjárműadatok mellett 3 000 térfigyelő kamera és rendszámtábla-leolvasó berendezés képét látja majd, illetve a sugárzásmérők adatai is ide futnak be.

A sok forrásból érkező információkat a program könnyen kezelhető formában mutatja majd meg a diszpécsereknek. A hosszú távú tervek szerint a végső cél az utcán járőröző rendőrök munkájának segítése, méghozzá úgy, hogy a náluk lévő mobil eszközzel hozzáférjenek minden összegyűjtött adathoz. Ennek megfelelően a 2009-ben elkezdett projektben folyamatosan kikérték a rendőrök véleményét, és a Dashboard elsősorban azt gyűjti össze és mutatja meg, amire a rendőrök tapasztalatai szerint a legnagyobb szükség van egy vészhelyzet esetén.

A fél éve folyó próbaüzem tapasztalatai alapján például okos dolog, hogy a rendszer képes megmutatni a biztonsági kamerák előző öt percnyi felvételét a gyanúsítottak után kutató rendőröknek. Az érzékelők azt is jelzik, ha egy közterületen elhelyezett csomag vagy más gyanús tárgy hosszabb ideig marad érintetlen. Ha segélyhívás érkezik egy adott címről, a járőrök könnyen visszanézhetik, hogy korábban milyen jellegű hívások jöttek már ugyanonnan.

A közeljövőben a város teljes, 34 ezres állománya hozzáfér majd a rendszerhez. A közeljövő fejlesztései között főleg az adatközlés felgyorsítása szerepel. Érdekesség, hogy New Yorknak akár még bevétele is származhat a rendszer kifejlesztéséből, a Microsofttal kötött szerződés értelmében minden olyan esetben, ha egy másik város vagy szervezet is használni kezdi a Dashboardot, a szoftvercég a bevétel harminc százalékát köteles átadni a New York-iaknak.

Rovatok