Index Vakbarát Hírportál

Már mobilnetezni is szabad Észak-Koreában

2013. február 22., péntek 15:19

Észak-Koreai hamarosan megengedi az országba beutazó külföldieknek, hogy saját mobiljaikon internetezhessenek. Bár az ország állampolgárainak nem adott ez a lehetőség, a mobilnetet az észak-koreai szolgáltató, a Koryolink fogja biztosítani.

A Koryolink egyiptomi és kínai beszállítókkal építtette ki a hálózatot, maga a szolgáltatás március 1-én indul. A bejelentést alig néhány héttel azután tették, hogy megengedték a külföldieknek, hogy bevigyék az országba saját mobiljaikat. Korábban ugye ezeket elkobozták a határon. A mobilokat azonban a Koryolink SIM-kártyáival kell használni, így csak szolgáltatófüggetlen mobilokkal lehet majd internetezni.

A két bejelentés azt mutatja, hogy Észak-Korea eddig példátlan szabadságot ad az országban dolgozó, utazó külföldieknek, akiknek eddig semmilyen hasonló lehetőségük nem volt a világ egyik legzárkózottabb országában.

Az észak-koreaiak sokkal korlátozottabb mobilnetet kapnak, sms-ezhetnek, akár MMS-t is küldhetnek egymásnak, a 3G-t videótelefonálásra használhatják, és az állami Rodong nevű újságot is megnézhetik, de teljesen le vannak tiltva a globális internetről.

A SIM-kártyák 50 dollárba kerülnek, egy hívás 0,38 euróba kerül az európai országokba, és több mint öt dollárba kerül percenként az Egyesült Államokba. Dél-Koreába nem lehet telefonálni, ez tiltólistán van már évtizedek óta.

Rovatok