Index Vakbarát Hírportál

Mire elég egy olcsó tablet?

2013. február 22., péntek 09:47

Nem kell feltétlenül ismert névnek lennie ahhoz, hogy jó és olcsó tabletet gyártson egy gyártó. Az olcsósággal eddig sem volt gondjuk a viszonylag ismeretlen távol-keleti gyártóknak, a minőséggel azonban meggyűlt a bajunk. Egy ideje már hallunk olyan pletykákat, hogy egy távoli ismerős rokonának a munkatársa már kipróbált olyan nevesincs tabletet, amelyet úgy lehetett használni, mint egy százezer forintos gépet, de csak az utóbbi hetekben-hónapokban tudtuk ezeket kézbe is venni.

Az ismeretlen jelző alatt itt olyan cégekről beszélünk, amelyek már nagyot alkottak saját területeiken, de itthon kevésbé van a nevük a köztudatban. Pedig a Huawei már a harmadik legnagyobb gyártó az okostelefonok piacán, olyan neveket előzött meg, mint a Sony, az LG vagy a Nokia. A WayteQ sem ma lépett be az IT-piacra, bár eddig kevés szórakoztatóelektronikai eszközt készítettek.

Két olcsó, héthüvelyeks tabletet is kipróbáltunk, az egyik a már régebbi Huawei MediaPad, a másik az új WayteQ xTAB-70dci. A Huawei MediaPad egyik legnagyobb előnye, hogy SIM-kártyát is bele lehet tenni, ez az olcsóbb tabletek szinte mindegyikénél hiányzik, még a nagy gyártók is csak a legdrágább gépeikbe tesznek 3G-s mobilnetet. A WayteQ tabletje pedig szinte a legjobbak minőségével vetekszik, olyan jól össze van rakva.

A WayteQ tabletje letisztult vonalvezetésével a szebb gépek közé tartozik. Nincsenek illesztési hibák, messziről is elegáns, és kézbe venni is kellemes. A termékdizájn terén van még tennivalója a Huaweinek, a tablet szélein végigfutó fémesszürke csík nem túl vonzó. Látszik, hogy törekedtek a minimalista dizájnra, nincs is benne felesleges vonal vagy gomb, minden a helyén van. Jobb oldalra került a bekapcsológomb és a hangerőszabályozó, a készülék aljára tették a különböző csatlakozókat, így a mini hdmi és a mini usb csatlakozót.

Érthetetlen, hogy a töltést miért nem sikerült megoldani a mini usb-n keresztül, így még egy kábelt kell magunkkal cipelni utazáskor. Ezt a kérdést feltehetnénk a WayteQ mérnökeinek is, ott is külön kábel kell a töltéshez. Úgy tűnik, a két cég még nem csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely egységesíti a mobileszközökben lévő csatlakozókat.

A WayteQ tabletjénél ráadásul izgalmas feladat elsőre megtalálni a bekapcsológombot, ugyanis azt nem a megszokott helyre tették, hanem a készülék aljára.

Mindkét gépben kétmagos processzor fut, a MediaPadbe 1,2 GHz, az xTabbe 1,5 GHz-es processzort tettek. Mindkettőnek nyolc gigabájt a belső tárhelye, ezt a WayteQ tabletjében microSD-vel lehet növelni. Mindkét tabletre elmondható, hogy teljesíti azt, amit egy hétinches tabletnek kell. Böngészéshez, videók nézéséhez és játékhoz is használható, átlagos használatnál nem melegszik a gép, hardverigényesebb játékoknál azonban érdemes néha szünetet kell tartani.

Mindkét tableten lehet filmeket nézni, a WayteQ xTab zökkenőmentesen játssza le a 720p-s filmeket, a MediaTab néha beleremeg ebbe a feladatba, de általában megbirkózik vele.

A MediaPad kijelzőjének felbontása 1024*600 pixel, az xTab felbontása 1280*800 pixel. Mindkét kijelző megfelel a célnak, szépek a színek, kellően érzékeny, gördülékeny a navigáció. A MediaPad akkumulátora nagyobb, így tovább is bírja, mint az xTab akkumulátora, utóbbi meglepően kicsi ahhoz képest, hogy kétmagos processzort és ilyen kijelzőt kell kiszolgálnia.

A bemutatott tabletek esetében az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy jóval olcsóbbak, mint a hasonló kaliberű, ismert gyártó által készített tabletek. A Huawei MediaPad a T-Mobile-nál vehető meg előfizetéssel különböző konstrukciókban nullától hatvanezer forintig. A WayteQ tablet ára 30 ezer forint. Eljutottunk tehát arra a pontra, amikor már az olcsó tableteket is bátran lehet ajánlani, mert gyorsak, megbízhatóak és jól működnek.

Rovatok