Index Vakbarát Hírportál

Depresszió? Van erre egy alkalmazás

2013. február 25., hétfő 16:00

A szorongással, stresszel vagy depresszióval kezelt embereket a pszichológusok gyakran arra biztatják, hogy jegyezzék fel a napi hangulatváltozásaikat, ezzel is segítve a kezelésüket. Bár a betegek gyakran elfelejtik ezt megtenni, egy új alkalmazás segíthet ezen: a program a hanghordozás alapján automatikusan elkészíti a hangulati naplót, és összegyűjtheti a pszichológusok számára szükséges adatokat.

Az Xpression nevű alkalmazást Matt Dobson és Duncan Barley, a beszédfelismerő szoftvereket fejlesztő brit cég, az EI Technologies alapítói tervezték. Az Xpression a hanghordozás alapján megállapítja, hogy az alkalmazást futtató személy nyugodt, boldog, szomorú, mérges, esetleg rémült vagy ideges. Az alkalmazás a napszaknak megfelelően rögzíti, hogy a felhasználónak mikor milyen volt a hangulata, majd emailben továbbítja a hangulatjelentést a pszichológusnak.

A helyes működéshez az Xpressiont mindig futtatni kell, hogy az alkalmazás minden percben figyelhesse a felhasználó hangulatváltozásait, miközben a családjával, barátaival, munkatársaival, vagy éppen a háziállataival beszélget. Ha a felhasználó csöndben van, az alkalmazás nem csinál semmit. A tervezők a felhasználók személyiségi jogait is tiszteletben tartják, így az alkalmazás nem rögzít hangfelvételt, csak az érzelmi állapotról árulkodó akusztikai jellemzőket, például a hangmagasságot jegyzi fel.

Az Xpression működés közben 200 milliszekundumos hangmintákat rögzít, amiket egy beszédfelismerő szoftvert futtató szerverre továbbít. A szerveren futó program végzi a vizsgált személy hangulatának elemzését, majd visszaküldi az eredményt az alkalmazáshoz. Az Xpression a hang erejét, intenzitását, a hangmagasság változását és a beszéd ütemét is elemzi, így pontosan felmérhető a célszemély érzelmi állapota. Dobson szerint ez a funkció rövidesen az alkalmazásba is beépül, így a számítást helyben végezheti a program.

Nagy segítség lehet

Hasonló eljárással már más cégek is foglalkoznak. Stephen Cox, a Kelet-Angliai Egyetem beszédfelismerő kutatócsoportjának vezetője szerint ez a terület friss, de annál népszerűbb kutatási témának számít, és a hangmintavétel alapján működő érzelemfelismerést már régóta használják más projektekben is.

Adrian Skinner, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat pszichológusa szerint nagy szükség van az Xpressionhöz hasonló szoftverekre. A depressziós emberek sok mindenről hajlamosak elfeledkezni, így nem csoda, ha a kedélyállapotukról vezetett naplót sem írják rendszeresen. Skinner úgy véli, ha az alkalmazás a jelenleginél pontosabb hangulatjelentéseket készíthet, az nagy segítséget nyújthat abban, hogy megállapítsák, mi befolyásolja a páciensek hangulatát.

Rovatok