Index Vakbarát Hírportál

Pókösztönt ad a futurisztikus ruha

2013. február 25., hétfő 13:26

A Pókember pókösztönét, vagyis a vészhelyzetre figyelmeztető bizsergést imitáló öltözéket fejlesztettek a chicagói Illinois Egyetem kutatói. A ruha beépített szenzorai érzékelik, hogy milyen közel vannak hozzá egyes objektumok, így akár bekötött szemmel is viselhető.

A SpiderSense (Pókösztön) névre keresztelt ruha tervezőjét, Victor Mateevitsit egyértelműen a Pókember szuperképessége inspirálta. Maga Mateevitsi is a Pókember pókösztönéhez hasonlította a ruha működését: a képregényhős a Pókember-történetekben ennek a képességének köszönhetően érzi a fenyegető veszélyt.

Célcsoport: vakok és biciklisták

Matseevitsi apró robotkarokat tartalmazó modulokat épített a ruhába, amik észlelik a felületekről visszaverődő ultrahangot. Ha az ultrahang-detektorok érzékelik, hogy valaki vagy valami közel sétál a mikrofonhoz, a robotkarok nyomást fejtenek ki a ruha viselőjére. A ruhát összesen hét modullal szerelték föl, így a viselője szinte teljes, 360 fokos szögben érezheti maga körül a mozgást.

A tervező diákokon tesztelte az öltözéket. A bekötött szemű tanulóknak Mateevitsi kartonból kivágott nindzsacsillagokat adott, és arra biztatta őket, hogy hajítsák abba az irányba, ahonnan mozgást érzékelnek. A diákok az esetek 95 százalékában pontosan észlelték, hogy merről közelítenek feléjük, és a helyes irányba dobták a csillagokat.

A SpiderSense-t akár vakoknak is komoly segítséget nyújthat a tájékozódásban, de mások is hasznát vehetik: Matseevitsi úgy véli, az eszköz a nagyobb forgalomban közlekedő biciklisták biztonságérzetét is növelhetné.

Rovatok