Index Vakbarát Hírportál

Sikeres az izraeli légvédelmi rakéta tesztje

2013. február 25., hétfő 11:23

Az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint sikeres volt az új, légvédelmi elfogórakéta hétfői tesztje. A tárca a vele együttműködő amerikai hivatallal közösen fejlesztette ki a Hec 3 (Nyíl 3) névre keresztelt rakétát. A próba után a világ élvonalába tartozónak ítélték az új eszköz lehetőségeit és teljesítményét.

Izrael háromszintű rakétavédelmi rendszer kiépítését tervezi. A Vaskupola nevű rendszer rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat tud kilőni, a Dávid parittyája vagy Varázspálca nevű pajzs középtávú rakétákat semlegesít, hosszabb távon pedig a már egy évtizede használatra kész Nyíl rakéták feladata a védekezés. Utóbbiakat arra szánták, hogy nagy magasságban megsemmisítsék az Izrael felé tartó nagy hatótávolságú, izraeli feltételezés szerint várhatóan iráni és szíriai rakétákat.

A védelmi minisztérium a közleményben megjegyezte, hogy a sikeres teszt mérföldkő Izrael védelmi és támadó képességében, a térség kölcsönös fenyegetései közepette. A mostani teszt volt a több éve fejlesztett rendszer első vizsgája, de még további felméréseket kell végezni, mielőtt hadrendbe állítják az eszközt.

Rovatok