Index Vakbarát Hírportál

Eladható a használt digitális tartalom?

2013. február 26., kedd 09:12

Fizikai javak esetén érthető a használt áruk vásárlása: a kedvező ár sok esetben kompenzálja az esetleges minőségromlást. Bár a digitális tartalmak sosem veszítenek a minőségükből, megvan az a hátulütőjük, hogy lehetetlen őket továbbadni, ha kiderül, hogy mégsem azt vásároltuk, amire számítottunk. Az Amazon egyik, frissen bejegyzett szabadalma arra utal, hogy hamarosan újraértékesíthetjük ezeket.

Az Amazon azután jegyezte be a szabadalmat, hogy az Európai Unióban tavaly úgy döntöttek, engedélyezik a digitális tartalmak, beleértve a szoftverek továbbértékesítését. Bár ez megteremtette az elvi lehetőséget a továbbadásra, a szolgáltatókat a törvény nem kötelezte arra, hogy ehhez technikai támogatást nyújtsanak. Az Amazon rendszerében a vásárlók egy felhő alapú rendszerben tárolhatják a megvásárolt digitális tartalmakat - például a zenéket és e-könyveket -, amiket streamelhetnek, vagy le is tölthettek.

Ez eddig semmiben sem különbözik más, felhő alapú szolgáltatásoktól, leszámítva, hogy a vásárló, aki túlad az általa vásárolt tartalmon, többé nem férhet hozzá ahhoz. Ha a tranzakció létrejön a vevő és az eladó között, az eredeti tartalom eltűnik az első vásárló profiljából. A rendszernek ugyanakkor azt is biztosítania kell, hogy a megvásárolt tartalomról ne készüljön másolat, ugyanis az sértené a szerzői jogokat.

Rovatok