Index Vakbarát Hírportál

Ezt kell tudni havi kétmilliós fizetéshez

2013. február 26., kedd 10:58

Érdekes felmérést tett közzé a dice.com amerikai állásportál, ami elsősorban az IT-szektor álláskeresőire koncentrál. Több mint 83 ezer állásajánlat és 15 ezer, az oldalon keresztül munkát talált alkalmazott kérdőíve alapján készítették el a statisztikát, ami megmutatja, mihez kell értenie ma egy programozónak, mérnöknek, vagy bármilyen számítástechnikai szakembernek, hogy Amerikában évi 100 ezer dollár feletti állásajánlatok között válogathasson. Ez az összeg évi 22,3 millió forintnak, vagyis havi szinten közel 2 millió forintnak felel meg. A számok adózás előtt értendőek, viszont nincsenek benne a különféle bónuszok (ez az iparágban éves szinten 10 ezer dollár felett is járhat), és részvényopciók.

Az adatok azt mutatják, hogy jól fut ma a számítástechnikai szektor Amerikában, az átlagfizetés több mint 85 ezer dollár évente, ami a 2011-es adatokhoz képest 5,3 százalékos emelkedést mutat. Az elmúlt évtizedben ez a legnagyobb növekedés, és azt mutatja, hogy a válságból sikeresen kikecmergett az iparág (2010-ben 0,7, 2009-ben kerek 1 százalék volt az átlagos fizetés emelkedése). Az ipar amerikai fellegvárában, a legendás Szilícium-völgyben a legmagasabb az átlagfizetés, 101 ezer dollár, viszont ez az egyetlen olyan fontosabb központ, ahol a fizetések csökkennek, méghozzá tavaly óta 2,8 százalékot. A feltörekvő IT-centrumok között említést érdemel San Diego 97 ezres átlagfizetéssel, és 13 százalékos átlagos évi emelkedéssel, a főváros Washington DC szintén 97 ezerrel, illetve Seattle és Boston 94-94 ezerrel. Előbbinél a Microsoft központja, utóbbinál a világ leghíresebb műszaki egyeteme, az MIT közelsége fontos tényező a munkaerőpiacon.

Érdekes megfigyelni, hogy a magasabb iskolai végzettség egyenes arányban van az átlagfizetéssel, vagyis hosszú távon megéri iskolába járni. A doktori végzettség átlagosan 113 ezres fizetéssel jár, utána a legmagasabb fokú közgazdász képzés, az MBA diploma következik, amivel az IT-iparban átlagosan évi 107 ezerért lehet elhelyezkedni. Egyetemi (MA) diplomával 97 ezer, főiskolaival (BA) 85 ezer dollárban reménykedhetünk, de sima középiskolai érettségivel is 65-80 ezer közötti átlagfizetés vár.

A statisztika összesen harminc olyan szakterületet, programnyelvet mutat, aminek az ismeretével évi 100 ezer dollárnál magasabb átlagfizetés várja a szakembereket, vagyis ez az a harminc legforróbb téma, amiben ma leginkább érdemes továbbképeznie magát az embernek. Meglepő módon egyetlen mobilos technológia sem merült fel a top30-ban, sőt, mobilos fejlesztőként az ember úgy általában nem reménykedhet 80 ezer dollárnál magasabb átlagfizetésben. Annál menőbbek a felhőszolgáltatások mögötti technológiák, és főleg a big data, vagyis a hatalmas adatbázisok kezelése és elemzése.

A lista szerint Amerikában ma legjobban a Hadoop szakértőit fizetik meg (115 ezres átlagkereset), ez egy nyílt forráskódú rendszer, amivel nagy méretű adatbázisokból lehet aránylag olcsó hardveres háttérrel fontos információkat kinyerni. Jellemzően bankok használják csalások felderítésére, vagy online áruházak vásárlói szokások elemzésére. Az élvonalban további adatbáziskezető és felhőszolgáltatási technológiák szerepelnek, mint a NoSQL, a Mongo DB, vagy a Jetty. Meglepő a top10-ben az Omnigraffle diagramkészítő alkalmazás átlagosan 110 ezer dollárral megfizetett szakértőinak helyezése, és az, hogy a legjobban fizetett tíz közé éppen csak befért a népszerű Objective C programnyelv. Még meghökkentőbb az őskövületnek számító Fortran programnyelv, illetve a szintén nem éppen divatos Korn Shell Unix-scriptnyelv jó helyezése, 103 ezres átlagfizetést kínálnak azoknak, akik ezekhez értenek.

Rovatok