Index Vakbarát Hírportál

Mire készül az Apple?

2013. február 28., csütörtök 16:50

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a cég éves közgyűlésén arról beszélt, hogy megérti a részvényesek aggodalmát, amiért a vállalat részvényárfolyama az utóbbi időben visszaesett, de elmondása szerint a vállalat számos remek terméken dolgozik, ami hosszabb távon megfordíthatja a tendenciát.

Cook azt nyilatkozta, hogy a részvényárfolyam visszaesése senkinek nem tetszik, beleértve őt és az igazgatótanácsot is. Ennek oka érthető: az árfolyamcsökkenés miatt az Apple arra kényszerülhet, hogy a 137 milliárd dolláros készpénztartalékából kárpótolja a részvényeseket. Cook elmondta, hogy a közgyűlésen ezt a lehetőséget is felvetette az igazgatótanácsban, de nem ígérte meg, hogy megteszik.

A fedezeti alap kezelője, David Einhorn arra kérte az Apple-t, hogy növelje a részvényeseknek szánt visszatérítést, mivel az Apple vártnál gyengébb teljesítménye okozta a részvényárfolyamok csökkenését. Cook nem vette túl komolyan Einhorn kampányát, szerinte az alapkezelő „csak csinálja a cirkuszt”.

Cook ugyanakkor nem látja borúsan a jövőt; mint elmondta, az Apple számos új terméket készül piacra dobni, igaz, erről nem árult el további részleteket.

A konkurencia visszavág

Az Apple rekordot döntő, 702,10 dolláros részvényárfolyama azután kezdett el zuhanni, hogy a cég legújabb termékei a vártnál jóval kisebb sikert arattak, és legnagyobb riválisuk, a Samsung is megerősödött a piacon. A Samung március 14-én dobja piacra a legújabb okostelefonját, a Galaxy SIV-et.

Arról, hogy az Apple mire készül, csak spekulációk vannak. Sokan azt gyanítják, hogy az Iphone és az Ipad gyártója az okostévék piacára akar belépni, míg mások úgy vélik, egy okoskarórával, az Iwatch-csal próbálnak meg érvényesülni a piacon.

Rovatok