Index Vakbarát Hírportál

Betontömbbel dobálózik a robotkutya

2013. március 1., péntek 16:19

Az elmúlt években a kísérleti haditechnikai projektekkel is foglalkozó DARPA számos robotot mutatott be. Volt köztük lépcsőmászó prototípus, nyargaló robotgepárd, de mind közül a leghíresebb talán egy négylábú drón, a Bigdog nevű robotkutya volt. A Bigdogot fejlesztő Boston Dynamics katonai használatra szánta az eszközt: terveik szerint a robot nagy tömegű felszerelést szállított volna a katonáknak olyan terepen, ahol más járművel nem lehet közlekedni.

A robotika szakértői szerint Bigdog a sima teherhordásnál többre hivatott: a felhasznált technológia szerintük túl jó ahhoz, hogy egy egyszerű terepjáróra pazarolják. Bigdog lábai leginkább az állatokéra hasonlítanak, és különleges képességük, hogy a mozgás közben keletkező rezgéseket is elnyelik, majd később újrahasznosítják a begyűjtött energiát. A Bigdogot működtető motor egy hidraulikus szivattyút irányít: ez nagy nyomás alatt tartja a rendszert, hogy a robot mozgathassa a végtagjait.

A végtagok fejlesztése mostanra egy új fázisba lépett: Bigdog már nemcsak a legváltozatosabb terepeken kocoghat a robotlábain, hanem súlyos objektumokat, például egy betontömböt is elhajíthat velük. A lenti videóban látható, amint Bigdog felemel egy betonkockát, majd maga mögé hajítja azt – mindezt láthatóan játszi könnyedséggel teszi.

Chris Meluish, a Bristol Robotics Laboratory fejlesztője szerint a mechanikus állat már a fejlesztés kezdeti fázisában is fenomenális technikai eredménynek számított. Melhuish elmondta, hogy temérdek pénzt költöttek Bigdog fejlesztésére, de ez az első prototípusok esetében minden beruházásnál így van; később a felhasznált technológia és az anyaghasználat is olcsóbb lesz.

Rovatok