Index Vakbarát Hírportál

A mini tabletek kinyírják a nagyokat

2013. március 4., hétfő 07:46

Tavaly decemberről idén januárra hirtelen összeomlott a 9,7 hüvelykes érintőkijelzők piaca a Display Search piacelemző adatai szerint. A klasszikus iPad-méretű képernyőpanelekből a tavalyi év utolsó hónapjában még 7,4 milliót rendeltek az alkatrészgyártóktól a táblagépeikhez a cégek, januárban pedig már csak 1,3 milliót. Eközben a 7, és 7,9 hüvelykes kijelzők rendelései egyaránt nőttek, annak ellenére, hogy éppen elmúlt a karácsonyi szezon utolsó nagy rohama, és jött az év eleji, kissé lanyhább időszak. A két kisebb méretből összesen 14 milliós rendelést adtak le a tabletgyártók a decemberi 12 millió után.

Mindez azt jelenti, hogy a cégek a Nexus 7, a Kindle Fire és az iPad Mini által fémjelzett, kis méretű tabletek iránt éreznek egyre nagyobb vásárlói igényt, a nagyobb méretű táblagépek kárára Igaz, ennek némileg ellentmond, hogy a 10,1 hüvelykes kijelzők 4 millió körüli rendelései nem csökkentek, elképzelhető, hogy az egész jelenség mögött a piacon nagyon nagy súllyal jelen levő Apple bevásárlásai állnak.

A pletykák szerint a negyedik generációs iPad eladásai a vártnál rosszabbul, míg az iPad Minié jól alakulnak, így lehet hogy az új alkatrészrendeléseknél a 9,7 hüvelykes kijelzőből az cég nyakán maradt készletek miatt csak jóval kevesebbet kellett vennie az Apple-nek.

Erre utal az is, hogy az Apple nemrég módosította a 2013-ra várt tableteladási adatait. Decemberben még 60 millió iPad és 40 millió iPad Mini volt az előrejelzés, amit két hónap múlva 55 millió Minire, és 33 millió klasszikus iPadre módosítottak. Vagyis az Apple hirtelen megfelezte a hagyományos, nagy méretű tabletek várt eladásait az évre, ami annak tükrében, hogy Steve Jobs annak idején kézzel-lábbal tiltakozott a 7 hüvelykes iPad-verzió ellen, elég érdekes fordulat.

A 7 és 8 hüvelykes táblagépek népszerűsége mellett elsősorban az alacsonyabb ár (akár a fele is lehet egy nagy iPadnek, miközben nagyjából ugyanazt tudja) szól, és az, hogy sokkal mobilabbak, mint nagyobb társaik, amelyeket a felmérések szerint az emberek nem hordanak magukkal, inkább otthon, egyfajta kanapészámítógépként használják jellemzően.

Rovatok