Index Vakbarát Hírportál

Gigabitig tuningolják kormányzati hálót

2013. március 5., kedd 12:52

Európai Uniós forrásból, összesen egymilliárd forintos költségvetéssel modernizálják a kormányzati intézményekben a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat végpontjait. A beszerzendő hálózati eszközök többsége router, de néhány switch is került a csomagba. A frissítés után az adatátviteli sebesség legalább 5 megabit lesz másodpercenként, és lesznek olyan végpontok is, ahol gigabites szintre növelik a sebességet.

Az új infrastruktúra és korszerűsített Nemzeti Távközlési Gerinchálózat új szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszi. A hardverek telepítését végző Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ezekről a szolgáltatásokról nem tudott többet mondani, mert ezeknek a kiválasztásáról a felhasználó intézmények hoznak majd döntést.

Annyi kiderült szervezet közleményéből, hogy a fejlesztés eredményeképpen a hagyományos csatornákról fokozatosan a modern online platformokra kerül át az intézményi kommunikáció, amely jelentősen csökkenti a költségvetés információs és kommunikáció-technológiai célokra fordított kiadásait.

Az EKOP 2.2.4 számú projektben modernizálják a Kormányablakok végpontjait, redundáns kapcsolatokat alakítanak ki a Legfőbb Ügyészség részére, és a járási hivatalok végpontjaihoz telepítenek új hálózati eszközöket. A 2013. december 27-én záruló projektben összesen 1034 darab új eszközt szereznek be és telepítenek, illetve 180 elavult hálózati berendezést cserélnek újabbra.

Rovatok