Index Vakbarát Hírportál

Grafénnel százszor gyorsabb lesz a wifi

2013. március 6., szerda 10:44

Százszorosára gyorsulhat a wifi adatátviteli sebessége a Georgia Tech egyetem kutatóinak köszönhetően. Megoldásukban grafén antennát alkalmaznak, és terahertzes frekvencián forgalmazzák az adatcsomagokat.

A grafén egyetlen szénatom vastagságú anyag, aminek számos érdekes tulajdonsága van. Ezek egyike a kitűnő elektromos vezetőképesség, ami azt jelenti, hogy helyettesíteni tudja a fémeket és a szilíciumot, jelentősen javítva az eszközök hatékonyságát, sebességét.

Ian Akyldiz és munkatársai kimutatták, hogy a grafén antenna segítségével akár 100 terabit per másodperces adatátviteli sebesség is elérhető lenne, így elméletileg egyetlen szempillantás alatt átmásolhatnánk egy merevlemez tartalmát. De még az eszközök közti távolságot és más tényezőket is figyelembe véve is terabites sebességre számítanak a kutatók.

Egyelőre mindez csak elméletben létezhet, mert ehhez az adatátviteli sebességhez teljesen át kellene tervezni az antennához kapcsolódó rendszereket. Most nem áll a rendelkezésünkre olyan merevlemez, amelynek az írási és olvasási sebessége megfelelne a követelményeknek.

Rovatok