Index Vakbarát Hírportál

500 gigabájt adatot gyűjt egy Boeing 787

2013. március 7., csütörtök 11:53

A modern repülőgépeken már nemcsak az utastérben fogyhat el hely, hanem a jármű beépített merevlemezén is. A Virgin Atlantic arra számít, hogy a légitársaságnál jövőre bevezetésre kerülő Boeing 787 gépek egyetlen úton fél terabájtnyi adatot rögzítenek majd.

Gyakorlatilag a gép minden alkatrésze a hálózatra csatlakozik. A hajtóművekbe, szárnyakba, kerekekbe és a csomagtérbe is szenzorokat építenek, amelyek folyamatosan információval látják el a központi adattárolót.

Az információkat nemcsak begyűjtik, de a fontosabb adatokat rögtön el is küldik a légitársaság szakembereinek. Ennek köszönhetően meg sem kell várni a leszállást, hogy a földi személyzet felkészülhessen egy menet közben történt meghibásodás javítására – írja a Computerworld UK. A gép még a levegőben van, de a cserealkatrészt máris megrendelhetik, ha a célállomáson nincs raktárkészleten.

Mivel a Virgin Atlantic személyzete is sokféle kütyüt használ, a társaság azonosítani tudja a dolgozókat, ismeri a tartózkodási helyüket, és amikor szükséges, kapcsolatba tud lépni velük.

Rovatok