Index Vakbarát Hírportál

A Firefox nem tér vissza iOS-re

2013. március 11., hétfő 09:40

A Mozilla alelnöke bejelentette, hogy a Firefoxot nem adják ki iOS-re, amíg az Apple nem változtat jelenlegi politikáján a böngészőkkel kapcsolatban. Jay Sullivan azt mondta, hogy nem fejlesztenek olyan böngészőt, amit iPhone-on és iPaden lehet használni, és nem is tervezik a jövőben sem ezt.

A Mozilla tavaly szeptemberben vette le a Firefoxot az Apple App Store-ból. Kockázatos döntés volt, mert a Firefox mobilos részesedése még nagyon alacsony, és ezen egyelőre nem segít a nemrég bemutatott Mozilla operációs rendszer sem. A NetMarketShare adatai szerint a Firefox böngészőt alig egy százalék használja, az Apple Safariját pedig 55 százalék.

Az Apple persze nem szívesen engedi át a terepet, az egész rendszer úgy épül fel, hogy a felhasználókat a Safari használatára vegye rá. Bár a Google kiadta a Chrome-ot, és az Opera Mini is elérhető az iOS-es eszközökön, ezeknek ugyanazt a Webkit renderelő motort kell használniuk a weboldalak megjelenítéséhez, mint a gyárilag beépített Safarinak.

A Google Chrome eleve Webkitet használ, ezért ez nem jelent különösebb gondot, de a Mozilla azt mondja, hogy nem lesz versenyképes a böngészője, ha nem használhatja a saját fejlesztéseit.

Rovatok