Index Vakbarát Hírportál

Új videómegosztót épít a YouTube alapítója

2013. március 11., hétfő 17:33

Chad Hurley, a YouTube kitalálója 2006-ban adta el a videómegosztót a Google-nek 1,6 milliárd dollárért. Akkoriban a csillagászati összegen a legtöbb szakértő meg volt döbbenve, de az idő a felvásárlás mellett döntő, és a pénzt nem sajnáló Google-vezérkart igazolta, hiszen a YouTube ma a web egyik legalapvetőbb szolgáltatása, gyakorlatilag mindenki használja, aki csak az internetre csatlakozik. Hurley az üzlet után az oldallal együtt a Google-höz került, ahonnan aztán 2010-ben távozott. Hogy azóta mit csinált, az egészen mostanáig titok volt, a South by Southwest konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén azonban elárulta: új videómegosztót épített, amit nagyjából egy hónap múlva fog megmutatni a világnak.

Az új YouTube-riválisnak egyelőre nincs neve, és Hurley annyit árult el róla, hogy a nagy dobás benne az lesz, hogy nagyon könnyen és rugalmasan tudnak majd a felhasználók kooperálni, közösen dolgozni. Hogy ezt pontosan hogyan támogatja az oldal, egyelőre nem tudni, mindenesetre a célja láthatóan ugyanaz, amerre a YouTube is nagy erőkkel próbál mostanában elmozdulni: a minél több és minél értékesebb eredeti tartalom a videómegosztón. Kérdés, mit kezd majd Hurley új oldala a túl nagyra nőtt YouTube gravitációjával, vagyis azzal a jelenséggel, hogy az ő oldalának lehetőségeit kihasználva születő tartalmakat élelmes felhasználók úgyis át fogják tölteni a sokszoros nézettséget, és akár reklámbevételt is kínáló YouTube-ra.

Hurley arról is beszélt a konferencián, hogy annak idején hogyan adta el a YouTube-ot a Google-nek. Mint kiderült, egy hét alatt zavarták le a teljes tárgyalássorozatot, és alkudták ki az árat, és a megbeszélések nagy részét egy Denny's gyorsétteremben tartották (ezt a láncot legalsó kategóriás McDonalds-klónok között tartják számon Amerikában). Ezzel párhuzamosan a Yahoo vezérkarával is folytak a tárgyalások az esetleges felvásárlásról, sőt, a Yahoo egy héttel korábban jelentkezett a YouTube megvételére.

Rovatok