Index Vakbarát Hírportál

Magyar műszaki találmányok kiállítása Győrben

2013. március 14., csütörtök 18:52

A Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás - Múlt, Jelen, Jövő című kiállítás csütörtökön nyílt meg a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban. A tárlat a magyar mérnöki tudás, kutatás-fejlesztés eredményeiről, megvalósult alkotásairól ad áttekintést az érdeklődőknek, bemutatva a közlekedés, a járműipar,az építészet, az energetika és a vegyészet tudományterületeit.

A kiállításon az első magyar gyártmányú műhold, a Masat-1 tökéletes mását, XIX. századi mérnöki eszközöket, az aquincumi Duna-híd makettjét és a Pille sugárdózismérő, űrhajófedélzeti műszert egyaránt bemutatják. A tablók tájékoztatják az érdeklődőket egyebek között a rádió, illetve az internet ősének nevezhető elektronikus hír- és műsorszolgáltató berendezésről, a telefonhírmondóról, amelynek feltalálása Puskás Tivadar nevéhez fűződik. A kiállításon a robbanásmentes gyufát szabadalmaztató Irinyi János, és a C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albert munkásságát is bemutatják, továbbá Lehner Ödönről, a magyar szecesszió mesteréről és Neumann Jánosról, a XX. század informatikai forradalmának elindítójáról is megemlékeznek.

A megnyitón Kassai Ferenc, a kiállítás anyagát összeállító Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke szólt arról, hogy az audiovizuális kiállítást Brüsszelben is bemutatták 2011-ben, Magyarország EU-elnöksége idején. Bartal György, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnöke köszöntőjében úgy vélekedett, hogy a múlt műszaki eredményei inspirálóan hatnak a fiatal műszaki nemzedékre, és olyan innovatív gondolkodásra ösztönzik őket, amelynek nyomán újabb és újabb konstrukciók és találmányok születhetnek.

A Mobilis a hét végén ünnepli fennállásának első évfordulóját. Szilasi Péter Tamás, a központ ügyvezetője elmondta, hogy ehhez kapcsolódik az új megoldásokat kereső magyar géniuszokról szóló tárlat, amely április 2-ig látogatható.

Rovatok