Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea: Az USA áll a kibertámadás mögött

2013. március 15., péntek 11:47 | aznap frissítve

Phenjan azzal vádolta meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, hogy ők állnak az észak-koreai hivatalos honlapok elleni múlt heti, „hosszan tartó és intenzív" kibertámadások mögött. Szerdán és csütörtökön több hivatalos észak-koreai honlap – köztük a KCNA hírügynökségé, a Rodong Szinmun című napilapé és a Air Koryo légitársaságé – gyakorlatilag elérhetetlen volt.

A KCNA-n megjelentetett vádló közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy ezekkel a támadásokkal egy időben az Egyesült Államok és Dél-Korea nagy közös hadgyakorlatot tart.

Dél-koreai hírszerzési források szerint északról rendszeresen érik hekkertámadások az országot, és a BBC szerint Phenjan állítólag egyszer védelmi minisztériumi információkat is megszerzett az elmúlt években.

Az észak-koreai rezsim előző heti fenyegetéseit beváltva hétfőn a két Korea közötti forródrót és megnemtámadási egyezmény után az állampárt hivatalos lapja szerint a háborút 1953-ban lezáró tűzszünetet is érvénytelennek nyilvánította.

Dennis Rodman NBA-kosaras február végi szívélyes látogatása után egy héttel megint felizzott a feszültség a Koreai-félszigeten, a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) újabb szankcióira válaszul egymást érték az észak-koreai rezsim egyre súlyosabb fenyegetései az előző héten. A február 12-i nukleáris tesztre válaszul elrendelt szankciókra reagálva fenyegetett Észak-Korea a tűzszünet felmondásával.

Rovatok