Index Vakbarát Hírportál

Mark Zuckerberg a világ legjobb főnöke

2013. március 17., vasárnap 08:24

Az egyik legnagyobb amerikai álláspiaci weboldal, a Glassdoor közzétette idei felmérését a világ legjobb főnökeiről. Több mint 500 ezer, jellemzően multicégnél dolgozó alkalmazott töltötte ki a portál anonim kérdőívét arról, mennyire elégedettek a cégük legfelső vezetésével, illetve konkrétan a vezérigazgató ténykedésével. Az első helyet a Facebook-vezér Mark Zuckerberg érte el, szinte felülmúlhatatlan, 99 százalékos elégedettségi mutatóval. Éppen csak lemaradt mögötte, kerekítve szintén 99 százalékos eredményt felmutatva a német központú SAP szoftvercéget irányító páros, Bill McDermott és Jim Hagemann Snabe. A dobogó harmadik fokára a McKinsey tanácsadócég vezére, Dominic Barton futott be 97 százalékos támogatottsággal a saját alkalmazottaitól.

A tavalyi bajnok, az Apple-vezérigazgató Tim Cook egészen a 18. helyig bukott 93 százalékos értékeléssel, a Gtavaly szintén a szűk élmezőnyben levő Larry Page, a Google vezetője pedig idén éppen csak kimaradt a top10-ből, pedig ugyanúgy 95 százalékot ért el mint tavaly.  A Microsoft-vezér Steve Ballmer tavaly is, idén is kimaradt a top50-ből. Zuckerberg egy év alatt 14 százalékpontot javított az eredményén, ráadásul úgy, hogy ebben az évben a cég a tőzsdére ment, és ott látványos mélyrepülést mutatott be, a mai napig nem sikerült a részvényárfolyamát a kibocsátá napjának szintjére visszahoznia.

Az ötvenes listán egyetlen nő szerepel, a Victoria's Secret fehérneműcéget irányító Sharen Turney, akinek a 82 százalékos támogatottsága a 42. helyre volt elég. A Yahoo-t vezető Marissa Mayer lehetett volna a második nő a listán, 87 százalékos eredménye a 32-33. hely környékére lett volna jó, de versenyen kívül indult, mivel még nem elég régóta vezérigazgató ahhoz, hogy a listára kerülés feltételeinek megfeleljen. Meg Whitman, a HP vezére tavaly még fenn volt a listán, idén azonban kiesett a top50-ből.A világ 50 legjobb főnöke közé idén úgy lehetett bekerülni, ha az alkalmazottak legalább 80 százaléka elégedett volt a cégvezér teljesítményével.

Rovatok