Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe megy az iPad-hekker

2013. március 18., hétfő 20:35

Három év és öt hónap letöltendő börtönbüntetést és 36500 dollár (8,6 millió forint) pénzbírságot kapott Andrew Auernheimer, avagy az interneten használt becenevén Weev, aki azzal vált hírhedtté, hogy 2010-ben betört az egyik amerikai mobilszolgáltató, az AT&T szervereire, onnan megszerezte 114 ezer iPad-felhasználó személyes adatait (emailcímek, illetve a sim-kártyák egyedi azonosítókódjai), majd az egész adatbázist közzétette. Az akció elmondása szerint gyerekjáték volt, és nem is érdemli ki, hogy hekkelésként hivatkozzanak rá. A publikus, jelszóval nem védett szerverek egyszerű html-lekérdezésekre megadták az előfizetők adatait. Weev mindössze annyit tett, hogy írt egy programot, ami végigpörgette az összes lehetséges kódot, és lejegyezte a válaszul kapott információkat.

Az adatokat önmagukban nem lehetett online csalásra felhasználni, legfeljebb adathalász támadásokhoz nyújthatott alapot az emailcím-lista, amelyen egyébként szerepelt többek között Michael Bloomberg a New York-i polgármester, magas rangú fehér házi tisztviselők, a NASA és az amerikai hadsereg tisztjei, hollywoodi hírességek, médiamogulok, a pénzvilág befolyásos figurái, a Microsoft, a Google és az Amazon vezetői, szenátorok és minisztériumi tisztviselők. A listát a Gawker blogbirodalmon keresztül csak akkor hozták nyilvánosságra, amikor az AT&T-nél már bezárták a biztonsági rést, amin keresztül bárki hozzájuthatott az előfizetői adatokhoz.

"Nem éltünk vissza a megszerzett adatokkal, sőt, meg is semmisítettük azokat. Az iPadjeitek miattunk lettek biztonságosabbak" - írta a blogjában három éve a hekker. Most az ítélet kihirdetésekor már nyersebben fogalmazott: "Matematikáért kerülök börtönbe. Hozzáadtam egyet egy rohadt számhoz egy publikus webszerver URL-mezőjében, és amit kaptam, odaadtam egy újságírónak. Ezért megyek börtönbe. Rohadjon meg ez az ország."

Rovatok