Index Vakbarát Hírportál

Kínában korrupcióvád érte a Microsoftot

2013. március 20., szerda 10:33

A Microsoft egy volt, 2008-ig Kínában dolgozó képviselője azt állítja, hogy a cég kenőpénzekkel vett rá külföldi kormányzati szereplőket, hogy az állami intézményekben az ő termékeiket használják – tudta meg a The Wall Street Journal. Az említett alkalmazott feljelentette volt munkáltatóját az amerikai tőzsdefelügyeletnél (Securities and Exchange Commission – SEC), és a szervezet ennek nyomán vizsgálatot indított.

A tudósítás szerint a feljelentő azt állítja, hogy a Microsoft Kínában, Romániában és Olaszországban vesztegette meg a döntéshozókat. A Journal forrása szerint a vizsgálat még a kezdeti szakaszban van, vagyis a kormányszerv nem emelt vádat a Microsoft vagy valamelyik partnere ellen, erre csak akkor kerülhet sor, ha találnak olyan bizonyítékokat, amelyek a volt képviselő állításait alátámasztják. A Microsofttal kapcsolatban már többször felmerültek hasonló vádak, de mindeddig ezeket nem sikerült bizonyítani, és könnyen lehet, hogy most is történik. Erre utalt John Frank, a Microsoft vezető jogtanácsosa, aki szűkszavú kommentárjában csak annyit mondott, hogy az ilyen vádak a globális nagyvállalatok esetében igen gyakoriak, és cég mindenben segíti a SEC vizsgálatát.

Az amerikai vállalatok tisztességtelen külföldi viselkedését szankcionáló 1977-es törvény (Foreign Corrupt Practices Act) alapján jelenleg is egy tucatnyi eljárás folyik. A Journal által megkérdezett jogászcég arról tájékoztatta az olvasókat, hogy 2009 óta az igazságügyi minisztérium, illetve az alá tartozó SEC több mint 180 hasonló vizsgálatot folytatott le, és ezek következtében több mint kétmilliárd dollárnyi büntetést szabtak ki.

A vállalat segítőkész

A Microsoft kínai tevékenységét illetően már 2010-ben is folyt egy vizsgálat, de akkor nem találtak bizonyítékot visszaélésre. A mostani feljelentés szerint a vállalat Romániában a távközlési minisztérium döntéshozóit vesztegette meg, Olaszországban pedig különféle ajándékokkal, utazásokkal kényeztetettek tisztviselőket.

A Journal tudósítására a hivatalos blogban reagáló vezető jogtanácsos megírta, hogy a világcég igen nagy gondot fordít a visszaélések megelőzésére, és kiemeli, hogy minden eddig hasonló vádaskodás alaptalannak bizonyult. Ugyanakkor a cég elkötelezett a tiszta üzletpolitika mellett, ezért az ő érdekük is, hogy ha vannak visszaélések, azok kiderüljenek.

A globális piacon tevékenykedő amerikai nagyvállalatokkal szemben megfogalmazott vádak megszaporodása miatt a SEC egyébként 2010-ben indított el egy „besúgóprogramot”: ha a tippadó értesülései helyesnek bizonyulnak, akkor a kiszabott büntetés 30 százaléka illeti meg.

Rovatok