Index Vakbarát Hírportál

Terabites hálózatot teszteltek Sydneyben

2013. március 21., csütörtök 12:53

Valós hálózati környezetben, a Sydney és Melbourne között húzódó 995 kilométeres üvegszálas hálózaton próbálták ki a világ eddigi leggyorsabb optikai kapcsolatát, amelyen másodpercenként egy terabitnyi adatot lehet továbbítani. A kísérlethez a berendezést a svéd Ericsson szállította, míg a hálózat a Telstra nevű ausztrál szolgáltatóé.

A teszttel azt akarták bebizonyítani, hogy amikor kereskedelmi forgalomba kerül az új megoldás, akkor a vezetékes és mobil netszolgáltatók könnyen kielégítik majd a megnövekedett kapacitásigényt. A terabites adatkapcsolatot ugyanolyan száloptikán létesítették, mint amin 10 illetve 100 gigabites kapcsolatot építenek fel a most kapható eszközökkel.

A megnövelt sebességre elsősorban a videós tartalmak miatt lesz szükség. Egészen friss hír, hogy a Youtube már egymilliárd egyéni felhasználót ér el havonta, és ezek az emberek rengeteg adatforgalmat generálnak. Persze a letöltések egyre nagyobb része terelődik át a mobilhálózatokra. A Cisco azt jósolta február végén, hogy 5 év alatt 13-szorosára, évi 134 exabájtra nő a világ mobilhálózatainak adatforgalma.

Rovatok