Index Vakbarát Hírportál

Hologrammal kísérletezik a HP

2013. március 22., péntek 07:35

A szemüveg nélkül használható 3D kijelzőknek az a legnagyobb hibájuk, hogy csak néhány pontról szemlélve térhatású a kép. Ha egy kicsit is elmozdulunk, azonnal megszűnik a hatás. A HP mérnökei azonban kitaláltak egy újfajta lcd kijelzőt, amelynek a hologram jellegű képe szinte bármilyen irányból jól látható.

A tudósok a nanotechnológia alkalmazásával véstek számtalan kört a kijelző üvegébe. Az apró hornyok olyan módon törik meg a fényt, hogy 64 nézőpontot tesznek lehetővé. A kijelző mozgatásával a felhasználó egyszerre két ilyen nézőpontot észlel, egyiket a bal, másikat a jobb szemével. Ennek eredményeként jelenik meg a háromdimenziós látvány.

David Fattal, a Nature tudományos lapban megjelent publikáció vezető szerzője szerint a dolog leginkább ahhoz hasonlít, amit a Star Warsban Leia hercegnő hologramjaként láthattak a nézők. Fattal megjegyezte ugyanakkor, hogy a mostani fejlesztés azért nem határozható meg hologramként, mivel a kép nem emelkedik ki annyira, mint Leia kivetítése a csillagháborús eposzban.

Rovatok