Index Vakbarát Hírportál

Kínai felhő borul Borsodra

2013. március 26., kedd 18:47

A felhő-technológián alapuló adatközpontotot és egy kutatási-fejlesztési bázist hoznának létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Erről tárgyalt kedden a legnagyobb kínai szoftvergyártó, az INSPUR Csoport alelnöke, Csang Tung a fideszes Mengyi Rolanddal, a megyei közgyűlés elnökével.

Az adatközpontot részben kínai kormányzati forrásból hoznák létre, ehhez keres a kínai cég megyei partnert.

Csang Tung több megyei informatikai cég vezetőjével tárgyalt, majd ellátogatott a Miskolci Egyetemre, amellyel közösen tervezik létrehozni a kutatási és fejlesztési bázist.

Az INSPUR az egyik legrégebbi informatikai cég Kínában, amely tavaly a világ száz legjobb elektronikai ipari vállalata között a 13. helyet szerezte meg. Az csoport 2011-es árbevétele elérte az 1282 milliárd forintot. A vállalatcsoport legjelentősebb nemzetközi partnerei közé tartozik az IBM, a Microsoft, az LD, az Intel, a Hp, az Ericsson és az Oracle.

Mengyi szerint óriási eredmény, hogy az INSPUR Borsod megyét választotta a központ létrehozására. A közgyűlés elnöke azt mondta, ebből is látszik, hogy egy világvállalat szempontjából Magyarország gazdasága stabil és fejlődő, és „Borsod-Abaúj-Zemplén megye ennek a fejlődésnek az egyik motorja".

Tavaly a Santung tartományban működő cégek, vállalatok összesen 3,7 milliárd amerikai dollár értékű befektetést hajtottak végre külföldön. "A Santung tartományi kormány ösztönzi a jövőben a tartományi vállalatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történő befektetések végrehajtására" - mondta Mengyi Roland.

 

Rovatok