Index Vakbarát Hírportál

Valós időben kémkedne a Gmailben az FBI

2013. március 27., szerda 10:30

Annak ellenére, hogy a bűnüldözési szerveknek már nagyon sok lehetőségük van, ha a digitális kommunikáció megfigyeléséről van szó, az FBI-nak még mindig problémát jelent a Gmail, az IP-alapú telefonálást bzitosító Google Voice és a Dropbox valós idejű megfigyelése.

Ez a helyzet hamarosan megváltozhat: múlt héten Andrew Weissmann, a szervezet egyik jogásza egy washingtoni beszélgetésen arról beszélt, hogy egyre nagyobb problémát jelent a sokasodó emailezés és közösségi jelenlét. Az Electronic Communications Privacy Act nevű amerikai törvénynek köszönhetően ugyan hozzáférhetnek az emailek archív másolatához, de azok vagy a Gtalk valós idejű megfigyelése már gondot okoz.

Az 1994-es Communications Assistance for Law Enforcement Act csak azt engedi a kormánynak, hogy kényszerítsék az internet- és mobilszolgáltatókat, hogy a megfigyeléshez szükséges felszereléseket építsenek hálózataikba.

Ez azonban nem elég az emailek, felhőszolgáltatások vagy online csetek, például a Skype megfigyeléséhez. Az FBI ezért azt szeretné, ha valós időben tudna megfigyelni mindent a Dropboxtól az online játékokig: példaként itt a Scrabble csetjét hozta Weissmann. Szerinte ezeket a szolgáltatásokat bűnözésre használják.

A Gmailből elküldött levelek SSL-titkosításon keresztül utaznak, ezért az FBI nem tudja elolvasni őket, hiába van a szolgáltató hálózatába kémgép építve. Az archívumok kikérése pedig lassú, nem hatékony.  Weissmann szerint ez így nem mehet tovább, ezért az FBI idei legfontosabb prioritása, hogy ezt a problémát megoldja.

Rovatok