Index Vakbarát Hírportál

Nem bújhatunk el, ha mobil van nálunk

2013. március 28., csütörtök 13:01

Az anonimizált mobiltelefonból származó helyadatok olyan GPS-ujjlenyomatot eredményeznek, amelyekkel könnyedén azonosítható egy konkrét felhasználó. Másfélmillió mobilhasználó 15 hónapnyi anonimizált adatának elemzéséből az amerikai MIT és a belgiumi Universite Catholique de Louvain kutatói arra jutottak, hogy nagyon kicsi adatmorzsákból is azonosítható a felhasználók 95 százaléka.

A felhasználók helyének óránkénti frissítése, a közelben lévő mobiltornyok felé irányuló folyamatos forgalom (ehhez nem kell hívás, mindenképpen felveszik a kapcsolatot a készülékkel) elég volt ahhoz, hogy hogy a kutatók beazonosítsanak egy egyént összesen négy rögzített adat alapján. Sőt, akár kettőből is 50 százalékos biztonsággal.

A mobiladat a legérzékenyebb adat, amit gyűjtenek. A kutatók azt akarták megmutatni a vizsgálatukkal, hogy az emberi mozgások nagyon egyediek, és ennek nagy hatása van a magánéletünkre. Az egyediség ugyanis azt jelenti, hogy nagyon kevés külső információ szükséges ahhoz, hogy egy hatalmas adatbázisból beazonosítsanak egy egyént. Ez egyre nagyobb aggodalomra ad okot” – írják a kutatók a Scientific Reportsban megjelent tanulmányukban.

A tanulmányban egy meg nem nevezett Európai ország, valószínűleg Belgium felhasználóinak 2006 és 2007 között begyűjtött anonimizált adatait elemezték. A felhasználók adatainak felhasználásának feltételeit azért kell sürgősen tisztázni, mert rengeteg cég gyűjt információkat. A Google és az Apple is elismerte, hogy helyadatokat gyűjtenek össze és raktároznak el. A kormányok is egyre többet kérik ki ezeket az adatokat. Az Egyesült Államokban éppen múlt héten mutattak be két tervezetet, amely alapján a rendvédelmi szerveknek engedélyt kell kérniük, mielőtt begyűjtenek helyadatokat a szolgáltatóktól.

Rovatok