no

Index Vakbarát Hírportál

Lerohanta a rendőrség a YouTube-sztár otthonát

2013. március 30., szombat 17:30

Szövetségi ügynökök és a helyi rendőrség 40 fős kommandója csapott le Georgia államban a 26 éves Kyle Myers otthonára, ahol illegális lőfegyvereket és robbanóanyagokat kerestek. A hatóságok házkutatást tartottak Myers apjának farmján is, de egyik helyszínen sem találtak fegyvereket. Ez annál is meglepőbb, mert Myerst hétről hétre milliók nézik a YouTube-on, ahogy Professional Russian, vagyis profi orosz álnéven brutális, nagy kaliberű fegyverekkel lövöldözik és változatos dolgokat robbant fel.

Myers az FPS Russia nevű YouTube-csatorna alapítója és első számú sztárja, a kamu orosz akcentussal narrált kalandjait négymilló előfizető követi, ezzel a csatorna a feliratkozók száma alapján vezetett toplistán a huszadik legnépszerűbb az egész YouTube-on, leginkább csak nemzetközi popsztárok hivatalos videoklip-csatornái előzik meg. A videóit eddig összesen 552 milliószor nézték meg, a legnépszerűbb darabok egymagukban elérnek 25-30 millió megtekintésig.

Az FPS Russia videóin a robbantásokhoz a tannerite nevű anyagot használják, ezt az ammónium-nitrátból és alumíniumporból álló keveréket lőfegyverek teszteléséhez fejlesztették ki, legálisan kapható és használható az összes amerikai államban, és csak akkor robban, ha egy nagy kaliberű fegyverrel belelőnek. Egy sima vadászpuska vagy pisztoly lövedéke például nem okoz olyan nagy energiájú becsapódást, hogy a reakciót beindítsa, így a legbiztonságosabb robbanóanyagok közé tartozik.


Az ATF kormányügynökség (az alkohollal, dohánytermékekkel és fegyverekkel való visszaélésekkel foglalkozó iroda, az ő területük például a csempészet és az illegális fegyvertartás) szerint azonban Myers nem személyes felhasználásra tartotta a robbanóanyagot, ami teljesen legális, hanem a YouTube-os videókon keresztül pénzt keresett velük. Ez már az üzleti felhasználás kategóriájába esik, és ehhez speciális engedély szükséges. Myerst nem tartóztatták le, de az FPS Russia csatorna jövője rövid távon mindenképpen veszélybe került. Az ügyet bonyolítja, hogy Myers üzlettársát, akivel közösen indította az FPS Russiát, és akivel az FPS Industries nevű fegyverboltot is közösen vitte, január elején holtan találták. A vizsgálat egyelőre annyit derített ki, hogy egyetlen fejlövéssel végeztek vele. Az elkövetőt és a gyilkos fegyvert sem sikerült máig megtalálni, az ügyben az FBI nyomoz.

Rovatok