Index Vakbarát Hírportál

Új módszer a tengeralattjárók ellen

2013. április 4., csütörtök 14:41

Az amerikai katonai kutatási projektekért felelős Darpa sikeresen tesztelt két új módszert, amellyel észlelhetik a halk tengeralattjárókat. Szenzorok egy csoportja az óceán alján figyel, a másik megoldás pedig egy vízi robot, amely elkapja őket. Mindkét eszköz a Distributed Agile Submarine Hunting (DASH) nevű project keretében készült.

A DASH keretében TRAPS néven (Transformational Reliable Acoustic Path System) kifejlesztettek néhány spceiális szonárt. Mindegyik TRAP egy rögzített, passzív szonár, amit arra terveztek, hogy a tengerfenékről kommunikáljon a lebegő, felszín közelében lévő párjával egy vezeték nélküli, akusztikus modemen keresztül. Az ötlet szerint az így elosztott szonárrendszerek egyfajta hangcsapdaként működnek. Persze ez csak akkor működik, ha a hardver tartós, a modem képes a mélységeket elviselni, és senki nem hekkeli meg az összetevőket az óceán mélyén.

A DASH második összetevője egy sárga tengeralattjáró: Submarine Hold at Risk, melynek hivatalos rövidítése: SHARK. A Shark egy mobilszonár-platform, amelynek feladata, hogy kövesse a felfedezett tengeralattjárókat. Ennél többet nem mond a fejlesztésről szóló közlemény.

Az biztos, hogy viszonylag nagy távolságok áthidalására lesz szüksége mozgásban és kommunikációban egyaránt. Arról semmit sem tudni, honnan indítaná a Darpa ezeket a járműveket.

Rovatok