Index Vakbarát Hírportál

Az Anonymous Észak-Korea ellen vonul

2013. április 7., vasárnap 09:05

Az Anonymous nemzetközi hekkerkollektíva és aktivista csoport hadüzenet intézett Észak-Korea ellen, és a maguk online eszközeivel el is kezdték az inváziót. Néhány napja jelentették be, hogy feltörték a hivatalos észak-koreai propagandaweboldalt, az Uriminzokkirit, és onnan 15 ezer felhasználó személyes adatait szerezték meg. Mint kiderült, ez az akció valójában mégsem volt olyan sikeres, mint állították, a bizonyítékként közzétett felhasználók nagy része kínai, a maradék pedig dél-koreai volt, sőt, maga az oldal is kínai szerveren futott, így a támadással valójában semmilyen érzékeny adatot nem sikerült az észak-koreai rezsimről vagy annak fontos embereiről megszerezni.

A második menetben az Anonymous hekkerei inkább a látványos sikerre mentek rá, és sorra feltörték Észak-Korea hivatalos csatornáit a Twitteren és a Flickr fotómegosztón. A törés ez esetben csak annyit jelent, hogy valamilyen módszerrel kitalálták a jelszót, és átvették az adott aloldalak irányítását. Ezzel párhuzamosan túlterheléses támadással bénítottak meg több észak-koreai állami weboldalt, így az állami hírügynökségét vagy az Air Koryo légitársaságét. A Twitteren és a Flickren a további támadásokra buzdító és fenyegető üzeneteket helyeztek el, illetve az észak-koreai vezetést és Kim Dzsongunt gúnyolták, a diktátort malacorral és -fülekkel ábrázolva egy karikatúrán.

Az Anonymous azt állítja, a hekkereinek sikerült bejutnia a külvilágtól elzártan működő észak-koreai belső hálózatra, a Kwangmyongra is. Ez az ország saját, elszeparált internete, ez az a szigorúan ellenőrzött és cenzúrázott hálózat, amit az egyszeri észak-koreaiak elérhetnek, ha van számítógépük és telefonjuk. A globális internethez csak különleges állami engedélyek birtokában lehet csatlakozni. Bár ez a belső hálózat fizikailag el van szeparálva az internettől, az Anonymous szószólói az állítják, megvannak az aktivistáik az országban, akik nagy hatótávolságú wifi routerekkel, illetve a helyi telefonvonalak használatával mégis összeköttetést teremtettek a Kwangmyong és az internet között.

Rovatok