no

Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ legdrágább buszmegállója

2013. április 8., hétfő 19:36

Alighanem a világ legdrágább buszmegállóját sikerült felépíteni a Virginia állambeli Arlingtonban. Az egymillió dolláros (közel 230 millió forint) tervezési és építési költséggel tető alá hozott buszmegálló március eleje óta üzemel, de csak akkor lett botrány belőle, amikor a Washington Post kinyomozta, mennyibe került, és a CNN is beszámolt az ügyről. A rozsdamentes acélból és üvegből készült, padlófűtéssel és fűtött ülőhelyekkel, illetve egy hatalmas információközlő monitorral felszerelt, 15 személyes buszmegállót egyébként nem nagyon szeretik a helyiek, mivel bármilyen futurisztikusan is néz ki, az eső bever alá.

A felháborodás akkor csapott igazán magasra a 200 ezer lakosú Arlingtonban, illetve egész Virginia államban, amikor kiderült, hogy a méregdrága buszmegállót 80 százalékban szövetségi illetve állami forrásból, vagyis az adófizetők dollárjaiból építették. A város ráadásul még 23 hasonló szupermegálló felhúzását tervezte, de a botrány hatására ezt a projektet egyelőre felfüggesztették. Igaz, ezek darabja már csak 900 ezer dollárba került volna. Az egymilliós megálló költségeiből egyébként a hivatalos adatok szerint 575 ezret tett ki maga az építkezés, további 440 ezret konstrukciós menedzsment és minőségellenőrzés címszó alatt számláztak ki.

A befektetést egyébként a városvezetés azzal indokolta, hogy a Columbia Pike nevű, egyébként dinamikusan fejlődő városnegyedben 16 ezren használják napi szinten a tömegközlekedést, és a szupermodern megállók még vonzóbbá tették volna a környéket az odatelepülők számára. A város most független szakértőket bízott meg az egész buszmegállóügy kivizsgálásával. Egy átlagos megálló építési költsége egyébként 30 ezer dollár, ennek a nagyjából a harmincnégyszeresét sikerült elkölteni a szuperstop gúnyvevet kapott új megállóra.

Rovatok