Index Vakbarát Hírportál

Májusban mutathatják be az új Xboxot

2013. április 9., kedd 10:59

Május végén, pár héttel az év videojátékos eseményeként várt E3 kiállítás előtt mutathatja be a Microsoft az új Xbox játékkonzolt, tudta meg az Eurogamer. Az információt más forrásokból a The Verge, illetve Paul Thurrot, Microsoft-specialista piaci elemző is megerősítette.

Miután a Sony már februárban lerántotta a leplet a Playstation 4 konzolról, mindenki azt várta, hogy a Microsoft az E3 nulladik napjára időzíti a maga bejelentését, és azzal rögtön a magáénak tudja a show legnagyobb hírét. Az már kevésbé meglepő, hogy a hírek szerint a konzol november elején kerül a boltokba, a játékkonzolokat hagyományosan ilyenkor szokás piacra dobni, a nagy karácsonyi bevásárlószezon kezdetén.

A mostani hírek megerősítik, hogy az új Xbox állandó internetkapcsolatot igényel majd, az egyszemélyes játékokhoz is, nagyrészt a kalózkodás visszaszorítása érdekében. Ebből kisebb botrány is volt pár napja, amikor a Microsoft egyik kreatív igazgatója meglehetősen nyeglén torkollta le az emiatt reklamáló játékosokat Twitteren.

A konzol technikai részleteiről és képességeiről egyelőre nem szivárgott ki semmi, az ára azonban igen: azt rebesgetik, 500 dollárba fog kerülni, illetve lesz egy 300 dolláros megoldás is, ami mellé valamiféle havidíjat kell fizetni. Ez az ár elég magas, az előző konzolgenerációnál a Playstation 3 indult ilyen árcédulával, és éppen a 300 dolláros Xbox360 tett keresztbe neki erősen az eladásoknál.

Érdekes, hogy a kiszivárgott hírek szerint a gép neve egyszerűen csak Xbox lesz, mindenféle verziószám nélkül, pontosan úgy, ahogy az Apple is simán, számozás nélküli iPadnek nevezi a táblagépe harmadik és negyedik generációját. A játékiparban egyébként is divatba jött a számozás elhagyása, az új Tomb Raider és az új Thief is sorszám nélkül jelent meg, illetve fog megjelenni.

Az elemző Thurrot információ szerint a Microsoftnál még két Xbox-családba tartozó gépet fejlesztenek. Az egyik a Stingray, vagyis rája kódnéven fut, és ez az Xbox 360 szuperolcsó, 99 dolláros verziója lesz. Ez akár arra is utalhat, hogy az új Xbox nem feltétlenül tudja majd futtatni a 360-ra megjelent játékokat. A másik kódneve Yumo, és elég homályos a célja: elvileg kizárólag olyan szórakoztató appok mennek majd rajta, amelyek nem játékok.

Rovatok