no

Index Vakbarát Hírportál

Biometrikus szkenner lett Iphone-ból

2013. április 10., szerda 16:22

A kaliforniai székhelyű Aoptix olyan eszközt készített, amely az Iphone-hoz csatlakoztatva biometrikus olvasóvá alakítja az okostelefont. A cég a Pentagonnal kötött, hárommillió dolláros megbízás értelmében készítette el a retinaszkennerrel és ujjlenyomat-leolvasóval felszerelt kiegészítőt, amihez saját szoftvert is terveztek.

A Stratus nevű, körülbelül négy centiméter vastag, hét és fél centiméter széles és tizenöt centiméter hosszú eszköz teljesen körbeöleli a telefont. A felhasználói felület minden Iphone-felhasználónak ismerős lehet, és a telefon kameráját használja a célszemély egyedi fizikai tulajdonságainak vizsgálatához. Joey Pritkin, az Aoptix vezérigazgatója szerint felhasználói szempontból az eszköz mindenképpen barátságosabb, mint a bonyolult és nehézkes biometrikus azonosítók, amiket a hadsereg használ.

Pritkin elmondta, hogy az alkalmazás elindítása után bekapcsolható a retinaszkenner vagy az arcfelismerő, amivel körülbelül 30 centiméter távolságból olvashatjuk le a vizsgált személy arcát. Ehhez a művelethez nincs szükség kiegészítőre, csak az Iphone kamerájára. A telefon külső mikrofonjával szükség esetén hangazonosítás is végezhető, de az ujjlenyomat-leolvasáshoz már a Stratus saját szkennerére van szükség.

Amanda North, az Aoptix marketing alelnöke elmondta, hogy a szoftvert és a hardvert a cég nem tömeges felhasználásra tervezte. Már az alkalmazás sem egy 99 centes szoftver, 199 dollárt kell fizetni érte; az, hogy a Stratus periféria mennyibe kerül, egyelőre nem tisztázott. A cég az ügyfélköréről sem nyilatkozott, de annyit tudni lehet, hogy a Stratust az amerikai kormány fogja használni. Pritkin elmondta, hogy több kormányügynökség is érdeklődött az alkalmazás és a hardver iránt, nem csak a védelmi minisztérium.

Rovatok