Index Vakbarát Hírportál

Oroszország új kémműholdakat vásárol

2013. április 10., szerda 13:31

Hetvenmilliárd rubelt, vagyis körülbelül 56 milliárd forintot költ az orosz védelmi tárca új kémműholdakra. Az Izvesztyija orosz napilap szerint a műholdakhoz szükséges elektronikát Izraelből vagy az Európai Unióból szeretnék beszerezni.

A projekt megvalósításáért több neves orosz űripari cég versenyzett egymással. A pályázatot a Lavocskinról elnevezett űripari egyesülés nyerte el, amely az 1960-as évek második felétől központi szerepet játszott a szovjet Hold-, Vénusz és Mars-programokban. A Lavocskin vállalatnál készült a 2011. november 9-én felbocsátott Fobosz-Grunt űrszonda is, amely nem tudott bolygóközi pályára állni, így tavaly január 15-én visszazuhant a Földre és megsemmisült. Viktor Hartov, a Lavocskin űripari egyesülés vezérigazgatója az Izvesztyijának elmondta, hogy a műholdakat náluk gyártják, az úgynevezett hasznos tartalmat pedig külföldön fogják megvásárolni hozzájuk.

Az új rádióelektronikai megfigyelő rendszer – ahogy a vezérigazgató a kémműholdak rendszerét nevezte – öt szondából fog állni. A megrendelő, az orosz védelmi tárca azt tervezi, hogy az űrszondák úgynevezett szubméteres felbontásban láttatják majd a földfelszínen lévő tárgyakat. A moszkvai székhelyű Lavocskin űripari egyesület vezetője elmondta, hogy Oroszországban a szovjet korszak óta nem gyártanak ilyen műszereket.

Orosz szakértők szerint a műholdakhoz szükséges rendszerek beszerzését nemcsak a műszaki jellemzők, hanem a politikai feltételek is megszabják majd. Izraelre kemény nyomás nehezedik például az Egyesült Államok részéről, de, ahogy  Ruszlan Puhov, az orosz Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatója elmondta, a közel-keleti ország számára fontosak a kapcsolatok Oroszországgal, ezért elvileg van remény arra, hogy csúcsminőségű technológiát kapjanak tőlük, különösen az Israel Aerospace Industries nevű cégtől. A szakértő utalt rá, hogy Oroszország pilóta nélküli eszközök importjáról már megállapodott az IAI-val. Szerinte jók a további együttműködés kilátásai, ha az amerikaiak nem avatkoznak be. A műholdak esetében ugyanis már hadászati technológiák átadásáról lenne szó.

Rovatok