Index Vakbarát Hírportál

Hatvanezer kártékony appot törölt a Google

2013. április 10., szerda 09:32

Februárban közel hatvanezer alkalmazást töröltek a Google Play Store-ból. A Google hivatalosan nem erősítette meg az értesülést; az oldal egy olyan alkalmazásfejlesztő vállalatra hivatkozik forrásként, akinek rálátása van az ilyen változásokra.

Az eltávolított alkalmazások egy részét a szoftverek fejlesztői távolították le a boltból, de a nagyobb hányadukat valószínűleg az eddigi legnagyobb tisztogatás során törölték. Ezek között sok csengőhangprogram, illetve a Google által spamnek definiált alkalmazás is volt.

Mennyiség vagy minőség?

A Google nem az alkalmazásboltba bekerülés előtt ellenőriz, hanem utána, egy automatizált rendszer segítségével. Ebből adódóan a Play Store-ban jóval gyakrabban fordulnak elő kártékony alkalmazások, amiket idővel valószínűleg észlel a Google rendszere, de addig mindenki által elérhetők.

Az Apple ezzel szemben már a App Store-ba kerülés előtt szigorú vizsgálatnak veti alá a beérkező alkalmazásokat, ami jóval több időt és erőforrást kíván. A Google rendszere idővel hatékonyabbá válhat, ahogy a rendelkezésére álló adathalmaz folyamatosan bővül, de az alapvető problémát, az utólagos ellenőrzést nem szünteti meg.

Az Apple App Store-ban 2013 februárjában több mint 800 ezer alkalmazás volt elérhető, a Play Store-ban a Google hivatalos adatai szerint 700 ezer. Mivel ez már akkora kínálat, hogy a mennyiség terén felesleges versenyezni, a jövőben valószínűsíthetően mindkét vállalat a minőségre fog törekedni.

Rovatok